BIH

Žrtve na optužnicu čekale punih 20 godina: Kovač je jedan od najodgovornijih za genocid u Srebrenici

Kovač: tereti se za teške ratne zločine

Piše: A. HADŽIĆ

2.1.2018

Tužilaštvo BiH na kraju prošle godine podiglo je optužnicu za teške ratne zločine protiv Tomislava Kovača, ratnog zamjenika ministra policije Republike Srpske i komandanta združenog Štaba policijskih snaga MUP-a RS, koje su u vrijeme napada na zaštićene zone UN-a Srebrenicu i Žepu u julu 1995. godine učestvovale u zarobljavanju i ubijanju više od 10.000 bošnjačkih civila.  

Specijalni odredi

Optužnica protiv Kovača jedna je od onih na koje su srebreničke žrtve čekale punih 20 godina.

- Tomislav Kovač jedna je od ključnih osoba uz koje se veže odgovornost za izvršenje genocida u Srebrenici. Dokumenti govore da su pod njegovom neposrednom komandom bile sve jedinice MUP-a RS, kao i jedinice SDB-a Srbije koje su se u vrijeme zločina u Srebrenici nalazile na prostoru BiH. Riječ je o specijalnim odredima poznatim kao „Škorpioni“, „Plavi“ i „Kajman“. Istina o zločinima „Škorpiona“ već je poznata, dok bi proces Kovaču trebao razotkriti zločine odreda „Plavi“ i „Kajman“. Nadam se da tužioci i sudovi neće nasjesti na Kovačevu priču koju vrlo agresivno širi ovih dana da policija nije bila pod njegovom kontrolom - kaže u izjavi za naš list Velid Šabić, autor knjige „Genocid u Podrinju 1992-1995“.

Čuveni izvještaj

Da je Tomislav Kovač, navodi Šabić, u julu 1995. godine, odnosno u vrijeme izvršenje genocida u Srebrenici, bio nezaobilazna policijska figura RS, govore i podaci čuvenog Izvještaja Komisije Vlade RS o događajima u Srebrenici i oko nje u julu 1995. godine, objavljenog 2004. godine. Komisija je tada utvrdila da su policijske jedinice koje su bile pod njegovom komandom direktno učestvovale u zarobljavanju i likvidaciji Bošnjaka iz Srebrenice, kao i premještanju njihovih tijela radi prikrivanja zločina.

Kovač je svojevremeno, nakon što su iz Haškog tribunala procurili prvi dokumenti koji ga terete za zločine u Srebrenici, pobjegao iz BiH u Crnu Goru, a danas, navodno, živi u Srbiji. Iako je bio van države, to ga nije sprečavalo da na području Zvornika izgradi poslovno carstvo - fabriku za proizvodnju keksa i vafla „Aleksandrija“, čiji se proizvodi i danas prodaju širom BiH.

Od novinara tražio milion maraka  

Nekolicina novinara koji su svojevremeno progovorili o ratnoj ulozi Tomislava Kovača, dugo godina bili su predmet njegovih tužbi na bh. sudovima. Od jednog od njih kao odštetu za „nanesenu duševnu bol“ Kovač je tražio milion maraka. Upravo su visoke odšteta koje je tužbama tražio od novinara bile pokušaj da se zaustavi javno objavljivanje ratnih naredbi s njegovim potpisom, a koje su ga teško teretile za zločine počinjene nad civilima Srebrenice. Da su novinari samo radili svoj posao, govori i podatak da su, nakon izvođenja dokaza, sve njegove tužbe odbačene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.