LIČNOST SEDMICE

Amel Tuka: Stroj za rušenje rekorda

D. JURIŠIĆ
24.02.2018 13:05

Foto: Tuka: Atletiku je počeo trenirati slučajno

Ako ćemo tražiti one koji su isplivali iz bosanskohercegovačkog sportskog sivila i odmetnuli se u svijet vrhunskog sporta, onda bi jedan od njih sigurno bio Amel Tuka, Kakanjac koji već godinama na atletskim stazama prikazuje najljepše lice Bosne i Hercegovine. 

Tuka je u žiži javnosti jer je prije nekoliko dana, ko zna koji put, popravio državni rekord Bosne i Hercegovine na 400 metara. Toliko to često radi da mu je obaranje rekorda postalo rutina, no ne bismo smjeli dozvoliti da na Amelove rezultate gledamo kao na nešto rutinsko.

Početak sportske karijere

Tuka je rođen u Kaknju, a atletiku počeo trenirati u Zenici. Danas veći dio godine provede na treninzima s Đanijem Gidinijem (Gianni Ghidini) u Italiji.

Amelova priča počela je, praktično, slučajno. Atletikom se počeo baviti nakon što je 2008. godine kao učenik trećeg razreda škole „Kemal Kapetanović“ iz Kaknja učestvovao na Malim olimpijskim igrama u Zenici i pobijedio u utrci na 400 metara. Trener AK Zenica Halid Sedić pozvao ga je na razgovor, nakon kojeg je Tuka postao član tog kluba.

Budući da je živio u Kaknju, morao je svakodnevno dolaziti na treninge u Zenicu. Samo nekoliko mjeseci kasnije zabilježio je svoj prvi uspjeh - pobijedio je na 400 i 800 metara na juniorskom prvenstvu BiH. Slijedio je ulazak u reprezentaciju i učešće na Balkanskom juniorskom prvenstvu u atletici u Grčkoj, gdje je bio treći. Nakon ovog uspjeha proglašen je atletskim otkrićem godine u BiH.

Šira javnost ga je upoznala 2015. godine. Prvo je na Balkanskom dvoranskom prvenstvu osvojio zlato uz novi državni rekord 1:48,86. Uslijedilo je zlato na Evropskim igrama u Bakuu, a potom i pobjeda u Monaku na mitingu Dijamantne lige. Na Svjetskom prvenstvu koje je održano iste godine u Pekingu osvojio je bronzanu medalju.

Prvak s lakoćom

Na prvoj ovogodišnjoj utrci u Padovi postavio je novi državni rekord na 400 metara. Tuka je u disciplini koja mu i nije najomiljenija bio najbrži s vremenom od 47,41 sekundu. Potom je u belgijskom Gentu srušio i rekord Balkana star 30 godina u svojoj prvoj utrci na 800 metara u ovoj sezoni. Na atletskom mitingu, u izuzetno jakoj konkurenciji, osvojio je drugo mjesto s vremenom od 1:46,33.

Titulu prvaka Balkana osvojio je s lakoćom na prvenstvu održanom u Istanbulu. Na posljednjem mitingu u Beogradu je treći put ove godine popravio državni rekord na 400 metara, koji sada iznosi 47,14 sekundi.

Uskoro inžinjer mašinstva  

Osim na atletskim mitinzima, Tuka uspješno savladava prepreke i na Mašinskom fakultetu Zeničkog univerziteta. Trenutno je apsolvent, a uskoro će postati i diplomirani inžinjer mašinstva.

Rekordi BiH i Balkana

Tuka drži brojne državne rekorde. Na otvorenom postavio je najbolje bh. rezultate na 400 (46,63), 600 (1:15,21) i 800 metara (1:42,51), a u dvorani na 400 (47,14) i 800 metara (1:46,33).

Oba rekorda na 800 metara su ujedno i rekordi Balkana.

NA VRH