BIH

El-Šidi započeo radove bez dozvola, kazna 150.000 KM?!

Piše: K. Ke.

26.2.2018

Osokoljen podrškom svog poslovnog partnera Bakira Izetbegovića, kontroverzni saudijski biznismen Sulejman el-Šidi bez potrebnih dozvola počeo je radove na hotelu „Bristol“ u Sarajevu, zbog čega će morati platiti skoro 150.000 KM kazne, otkriva „Dnevni avaz“!


Kultni hotel 

Saudijski biznismen nedavno je otkupio franšizu svjetskog lanca hotela „Novotel“ te je preimenovan nekad kultni sarajevski hotel „Bristol“, koji je kupio na sumnjiv način u privatizacijskom postupku. U skladu s tim, na hotelu su postavljene i svjetleće reklame s novim nazivom.

No, kako saznajemo iz Općine Novo Sarajevo, redovnom inspekcijskom kontrolom ustanovljeno je da hotel nema dozvolu za postavljanje svjetleće reklame.

Kako nam je kazao naš izvor iz Općine, rukovodstvo hotela pokušalo je ubijediti inspektore da će se dozvola pribaviti naknadno te da neće biti nikakvih problema, ali inspektori u to nisu htjeli povjerovati te su naložili uklanjanje reklama.

No, nije to jedina nepravilnost koju su inspektori uočili. Počela je, naime, i gradnja terase na krovu hotela, za koju nije bilo građevinske dozvole.

Svi navodi potvrđeni su nam i iz Općine.

- U Službi za inspekcijske poslove Općine Novo Sarajevo (Inspektorat) pokrenut je i vođen upravni postupak za izvedene radove na postavljanju svjetleće reklame „Novotel“ na krovu hotela „Bristol“, bez prethodno pribavljenog odobrenja nadležne općinske službe – navodi se u dopisu koji je našem listu upućen iz Općine te se dodaje da je postupak obustavljen nakon što je uklonjena reklama.

Postupak traje

Kada je u pitanju neposjedovanje građevinske dozvole za izvođenje radova na krovu, postupak još traje.

- Pokrenut je postupak inspekcijskog nadzora nad izvedenim radovima na izgradnji tipske nadstrešnice na prohodnom ravnom krovu hotela „Bristol“ bez pravosnažne građevinske dozvole – rečeno je iz Općine.

Kako nam je potvrđeno u Općini, za ove prijestupe El-Šidi će morati platiti kaznu u iznosu od skoro 150.000 KM, i to oko 100.000 za nelegalno postavljanje reklame i skoro 50.000 KM za neposjedovanje građevinske dozvole!


Sumnjiva privatizacija  

Prodaja hotela „Bristol“ jedna je od najvećih kontroverzi u procesu privatizacije. El-Šidi je ovaj hotel ranije kupio kreditom koji je dobio založivši imovinu bivše kompanije „Magros“. Hotel je kupio za šest miliona KM iako je njegova tadašnja vrijednost bila višestruko veća, pogotovo ako se uzme u obzir da je Agencija za privatizaciju uložila znatan dio sredstava u njegovu obnovu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.