BIH

Latić: Alagić bi danas bio s borcima u borbi za pravdu

General Alagić: Neki su ga bukvalno u Hagu izdali, to mu je bilo sevep smrti

Piše: Nedžad LATIĆ

8.3.2018

Prijatelji me jučer podsjetiše da je godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića. Šta mi je prvo na um palo kad sam prizvao njegov lik pred oči? Pomislio sam kako bi on reagirao kad vidi proteste boraca i da li bi ih on posjetio na jednom od punktova.

I Alija bi otišao

Ovo pitanje mi se nadovezalo, jer sam isto postavljao prijateljima da li bi Alija došao među borce i da li bi policiji dozvolio upotrebu sile. Masovno sam dobio odgovor da bi Alija sigurno otišao među borce i ne bi se bojao da bi ga izvrijeđali ili izviždali. Poslije njega, jedini ko bi to još smio i htio uraditi jeste general Alagić, tvrdio sam.

Živi generali koje Bakir Izetbegović koristi kao svoje savjetnike i suradnike, poput Fikreta Muslimovića, Selme Cikotića ili Ramiza Drekovića i Nedžada Ajnadžića, sakriju se u mišije rupe i podrume čim borci ozuhure sa svojim protestima. Trebao je vajni pametar i ideolog, odnosno strateg SDA-ove politike nacionalne sigurnosti general Muslimović biti na Šićkom Brodu jer se radi o njegovim komšijama, a nije se pojavio! Trebao je toliko popularni radikal Nezim Halilović Muderis biti na Ivan-sedlu među smrznutim borcima, a nije!

Nije bendao ulizice

Muderis, Dreković, Muslimović, Cikotić, Ajnadžić su paradni komandanti i pojavljuju se u pratnji Bakira Izetbegovića samo kad se obilježavaju godišnjice. Njima ni u ratu ni u miru nije sličio general Alagić.

On je takve imao za svoje ljute protivnike u ratu dok je ustrojavao jedinice Armije RBiH po općim vojnim standardima. Potom, on je bio tvrdoglav toliko da nije bendao takve ulizice. Znam, pričao mi je šta su mu radili i koliko su ga panjkali kod Alije da je „na svoju ruku“ i da ima „opasne namjere“.

Na koncu, svi oni ostavili su ga na cjedilu kad su ga sudski ponižavali kako u Bihaću tako i u Hagu. Neki su ga bukvalno u Hagu izdali. To mu je, kako mi je osobno tvrdio, bilo sevep smrti!

Nepravde i poniženja

Zbog nepravde i poniženja koje je pretrpio u miru kao general Armije RBiH, Alagić bi sigurno shvatio i podržao borce u borbi protiv nepravde i poniženja kojem su izloženi od sadašnjeg režima!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.