FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Treniranje strogoće, maltretiranje uposlenih, nezakonito uzimanje novaca

Faksimil nastavka teksta SB-a iz 2010. u kojem su opisivani skandali u čijem središtu se često nalazio Bakirov ambasador Haris Lukovac

Piše: E.D.A.

13.3.2018

U nastavku teksta o Harisu Lukovcu, sadašnjem ambasadoru BiH u Jordanu, kojeg je na to mjesto imenovao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, „Slobodna Bosna” je 9. decembra 2010. godine opisala kako se Lukovac, nakon što je imenovan za prvog čovjeka Službe za opće poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH, nerijetko znao naći u središtu skandala. Jedan od njih datira iz ljeta 2009. godine, kada je Lukovcu drugi put ukraden službeni automobil.

Čudni naputak

- Prije deset godina ukraden mu je službeni Passat, da bi se isto desilo i prošloga ljeta, kada mu je na sarajevskoj Skenderiji ukraden četiri godine star Golf V vlasništvo MIP-a. Treniranje strogoće, maltretiranje uposlenih, nezakonito uzimanje novaca za troškove iz budžetskih rezervi, nepotizam... samo su neke od odlika skandaloznog Lukovčevog ponašanja u ovome ministarstvu.

Posljednji u nizu njegovih, u najmanju ruku čudnih poteza, jeste naputak koji je poslao nekim od ambasadora naše zemlje u inozemstvu. Sve pod krinkom štednje i brige za racionalnije poslovanje Ministarstva, Lukovac je nekim od naših ambasadora naložio da sami iz svog džepa plaćaju troškove održavanja prostorija ambasade. Tako, primjerice, u vrijeme dok Lukovac, Alkalaj i društvo samo za telefonske račune godišnje potroše

desetine hiljada maraka, Biljana Gutić-Bjelica, ambasadorica BiH u Kanadi, sama iz vlastitog džepa plaća račune za odvoz smeća ili čišćenje prostorija.

Slično je i s našom ambasadom u Egiptu, gdje je ambasadoru Slobodanu Šoji naloženo da vlastitim novcem plati razliku u cijeni najma prostorija zgrade u kojoj je smještena Ambasada BiH, iako s unajmljivanjem prostorija Šoja nije imao nikakve veze.

Faksimil nastavka teksta SB-a iz 2010. u kojem su opisivani skandali u čijem središtu se često nalazio Bakirov ambasador Haris Lukovac

Revizija poslovanja

Nakon što je urađena revizija poslovanja Ministarstva vanjskih poslova za prošlu godinu, revizori su utvrdili kako je od potrošenih 2,2 miliona maraka za putovanja skoro više od milion maraka isplaćeno za troškove dnevnica i smještaja u inostranstvu.

“Uočeno je da je u nekim slučajevima umjesto nalogom odobrenog korištenja avionskog prevoza ekonomskom klasom, korišten prevoz biznis klasom, te je redovna pojava da se prilažu računi za hotelski smještaj čiji iznosi ukazuju da se radi o hotelima visoke kategorije”, stajalo je, između ostalog, u izvještaju revizora koji su utvrdili kako se na većini naloga piše nečitak, vrlo kratak izvještaj o svrsi putovanja – pisala je SB 2010.

MVP mu plaćao posjete supruzi u Briselu 

- Kao primjer “sumnjivih“ putovanja navodi se službenik koji je zaposlen u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu, a stalno putuje u Brisel. Ono što nije napisano u izvještaju jeste to da se radi upravo o Harisu Lukovcu, čija je supruga Sanja (također pripadnica „Bisera” kojom se Lukovac oženio tokom rata) stalno uposlena i nastanjena u glavnom gradu Belgije i čini se kako je Lukovcu Ministarstvo vanjskih poslova plaćalo odlaske u posjetu supruzi - objavila je „Slobodna Bosna” u tekstu od 9. decembra 2010. godine.

(Sutra: Bh. diplomatija leglo nepotizma, kriminala)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.