PRESUDE

Nije narušena konkurencija na tržištu ambalažnog otpada

Đapo: Otklonjene prepreke

Piše: M. HODŽIĆ

27.3.2018

Vlada FBiH na posljednjoj sjednici usvojila je informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom i okončanju spora koji je nastao nakon donošenja Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom. 

Konkurencijsko vijeće BiH, naime, u julu 2016. godine donijelo je rješenje kojim je utvrdilo da je Ministarstvo donošenjem ovog pravilnika spriječilo, ograničilo i narušilo konkurenciju na tržištu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH te je Ministarstvu izreklo kaznu od 21.000 KM i obavezu izmirenja troškova postupka privrednom subjektu „Ekopak“ Sarajevo od 1.631,80 KM.

Vraćen novac


No, Ministarstvo je protiv ovog rješenja podnijelo tužbu, kojom je pokrenut upravni spor pred Sudom BiH, čijom je presudom poništeno rješenje. Potom je Ministarstvo od Konkurencijskog vijeća zatražilo povrat sredstava kojima je kažnjeno, a koja je, nakon rješenja Vijeća, Ministarstvo finansija i trezora BiH vratilo u budžet FBiH.

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, ističe da je pravda spora, ali dostižna.

- Odlukom Suda pokazalo se da smo mi bili u pravu te je sav novac kojim je Ministarstvo bilo kažnjeno vraćen u budžet FBiH. Praksa u svijetu nije da se institucije sistema kažnjavaju, je mi smo htjeli uvesti red u sistem koji reguliše upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom - kazala je Đapo.

Pojasnila je da je taj sistem uspostavljen tako da dva privredna subjekta od proizvođača ambalaže naplaćuju naknade, a onda angažiraju male skupljače da otklone otpad.

Naplata flaša

- Htjeli smo uvesti da zaustavimo tu naplatu i da zajedno sa strukom vidimo želimo li nastaviti taj sistem ili prijeći na drugi, kao što je u Hrvatskoj, depozitni sistem ili slično, dakle kada čovjek vrati flašu u prodavnicu, da to može i naplatiti. Ostalo je na tome da smo zadržali postojeći sistem koji jeste dobar. Problem je malo bilo to neslaganje, rekla bih, između Ministarstva i tih privrednih subjekata. Zajedničkim naporima otklonili smo sve te prepreke i sada skupa radimo na uspostavljanju što boljeg sistema - istakla je Đapo.

Otklanjanje divljih deponija

Vlada FBiH na posljednjoj je sjednici Ministarstvu odobrila korištenje 1.250.000 KM za provođenje Strategije zaštite okoliša, kojima će biti podržane regionalne deponije, projekti unapređivanja upravljanja komunalnim otpadom i projekti zaštite prirode.

- Želimo ojačati regionalne deponije, ali i općinske. Divlje deponije trebaju se ukloniti, a registrovane pretvarati u sortirnice kako bi što manje otpada završavalo na regionalnim deponijama. Općine bi sa sortirnicama mogle umanjivati troškove - kaže Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.