BIH

Boračke naknade uvećane za 1,5 posto

Višak od suficita usmjeriti na gradnju saobraćajnice

Piše: M. H. - M. Aš.

14.4.2018

Vlada FBiH na hitnoj sjednici jučer u Mostaru usvojila je Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, u kojoj je ostvaren suficit od 112,2 miliona KM. Zaključak je da se, na temelju ovog suficita, sačini rebalans budžeta za ovu godinu i višak sredstava od 107 miliona KM usmjeri za izgradnju saobraćajnice Lašva – Nević-Polje, što su bili i zahtjevi oba doma Parlamenta FBiH.  

Vlada je utvrdila koeficijente i osnovice kojima su, prvi put nakon pet godina, visine boračkih novčanih naknada povećane za 1,5 posto na mjesečnom nivou, počevši od 1. januara ove godine. To će FBiH godišnje koštati oko 5,5 miliona KM.

Vlada je donijela i zaključak da se u prednacrt zakona o demobilisanim borcima ugrade sve primjedbe koje su ranije iznijeli resorni ministri. Novo zakonsko rješenje, kaže ministar za pitanja Boraca Salko Bukvarević, predviđa da se kroz 15 prava pomogne kategoriji demobilisanih boraca.

S obzirom na to da će donošenje zakona potrajati, pripremljena je i uredba o osnovnom osiguranju za borce koji imaju 60 godina i žene borce sa 50 godina koji nemaju drugih primanja.

Bukvarević je najavio da će, nakon Tuzle, idućih nekoliko dana biti objavljen i registar boraca s područja zeničke regije.

Čampari odobreno 15 novih službenika

Vlada Federacije BiH dala je Aljoši Čampari, ministru MUP-a FBiH, za raspisivanje konkursa za zapošljavanje novih 15 državnih službenika u FUP, koji je u sastavu ovog ministarstva. Iako ovu informaciju Vlada u zvaničnom saopćenju nije ni navela, saznajemo da je saglasnost odobrena i da je zaključak usvojen.

Čampara je rekorder po broju zaposlenih državnih službenika, a u posljednje dvije godine zaposlio je 97 državnih službenika.

S ovim novim odobrenjem, ministar policije za svog mandata zaposlit će ukupno 216 osoba!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.