DNEVNIK

Bosnu čuvaju njeni dobrotvori

Zajimović: Ogroman je značaj povrata imovine

Piše: Avaz.ba

21.4.2018

Subota, 14. april: Korijeni našeg identiteta 

Ustajem na sabah i po običaju više ne spavam. Vikend je, ali puno je obaveza. Sretan i zadovoljan što sam dočekao da je već osmu godinu Vakufska direkcija domaćin manifestacije „Dani vakufa u BiH 2018“. Razmišljam o jučerašnjem danu, počeli smo s programom, a manifestaciju je otvorenom svečano proglasio poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husen ef. Kavazović. On je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, gdje je upriličen bogat program, ukazao na značaj vakufa, kazavši da su „vakufi korijeni našeg identiteta”.

Sretnim me čini i što smo ugostili zamjenika generalnog direktora Direkcije vakufa Republike Turske Rifata Turkera. Uz njihovu pomoć mnogo smo vakufa u BiH „oživjeli” i nanovo sagradili. Sad smo potpisali i dva protokola, o revitalizaciji i restauraciji vakufskog objekta Morića han u Sarajevu i dovršetku izgradnje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić-Gradu.

Popio sam kahvu sa svojom hanumom. U podne je polaganje kamena temeljca za izgradnju vakufskog tržnog centra Hamza-begove džamije u Sanskom Mostu. Dug put je pred nama, pa sam rano i krenuo. Na vrijeme smo stigli. Mnogi vjernici i Sanjani su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj. Posebno raduje da će u budućem tržnom centru posao naći oko 200 naših građana. Dakle, vakuf je ispunio cilj i ponovo ostvaruje svoju svrhu.

Nedjelja, 15. april : Obnova medrese u Fojnici  

Dosta posla i danas. Svečano smo položili kamen temeljac za izgradnju administrativnog centra medresa u Fojnici na mjestu stare Šaban Ahmed ef. medrese u Fojnici. Prema historijskim izvorima, Šaban ef. sagradio je džamiju 1666. godine, a nakon toga je dao sagraditi medresu i tekiju u Fojnici. Bivša zgrada medrese izgrađena je 1906. godine, a sredstva za njenu izgradnju osigurala je ondašnja Vakufska direkcija.

Ogromna je važnost ovog i drugih vakufskih projekata u BiH koje Vakufska direkcija IZBiH realizira posljednjih godina.

Sve je prošlo dobro. Kući se vraćam umoran, ali zadovoljan. Fojničani su nas nagradili svojim velikim prisustvom.

Ponedjeljak, 16. april : Bosanska vakufnama  

Budi me zvono telefona. Prijatelji, poznanici zovu sa svih strana, zadovoljni do sada urađenim. Drago mi je, zahvaljujem na tome.

Kahva, pa dnevne obaveze. Valja posao završiti i sa saradnicima iz Direkcije organizirati sve. O vakufima, čujem, pričaju po sarajevskim ulicama. Čuh to dok sam išao prema Gazi Husrev-begovoj (GHB) biblioteci. Ljudi su zadovoljni, što je najvažnije. Cilj nam je bio oživjeti ovu priču i evo, uspjeli smo.

Mnogi su nam došli na promociju knjige u pet tomova “Bosanske vakufname” u GHB biblioteci. Predstavljena je kao raritetno izdanje koje može pomoći istraživačima i naučnicima koji se žele baviti historijom BiH i njenih gradova te rasvijetliti mnoge činjenice. Izdanje na jednom mjestu sadrži, uz odgovarajuća objašnjenja, stotine vakufnama koje se najvećim dijelom odnose na gradove u BiH. Djelo su, osim moje malenkosti, promovirali dr. Mevlut Čam, dr. Rahman Ademi, mr. Osman Lavić i dr. Adnan Kadrić.

Knjiga je svojevrsno svjedočanstvo i o historijskim prilikama u kojima su vakufname nastajale, o uspostavljenim vakufima i mnogim dobrotvorima.

Direktor Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu dr. Adnan Kadrić ukazao je na mnoga imena prevoditelja starih vakufnama, koji su to činili prije i poslije 1950. godine te dali važne podatke o vakufima. Među njima su: Fehim Spaho, Fehim Bajraktarević, Fehim Dž. Spaho, Safvet-beg Bašagić. U foajeu je postavljena i izložba odabranih vakufnama.

Utorak, 17. april : Mračni tonovi političara  

Sve je spremno za regionalnu konferenciju koju Vakufska direkcija IZBiH organizira s Međureligijskim vijećem. Tema je “Restitucija imovine, iskustva, mogućnosti i rješenja”. Brojni mediji su došli. Dajemo izjave i ukazujemo na značaj povrata imovine koja je u proteklom političkom sistemu vjerskim zajednicama, ali i drugim fizičkim i pravnim licima, bespravno oduzeta. Među učesnicima konferencije su vjerska lica iz svih konfesija i crkava, i iz Jevrejske zajednice (JZ), pa i čelnici: reisu-l-ulema IZ u BiH Husein Kavazović, koji je upozorio na to da se vakufska imovina i dalje otuđuje, da se briše čak iz zemljišnih knjiga.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je napomenuo da je problem i ona imovina koja je opljačkana mimo nacionalizacije. Jakob Finci iz JZ je upozorio na to da se pri restituciji jedna nepravda ne smije zamijeniti drugom.

No, svi su primijetili da su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, u čijim rukama i jeste donošenje ovog zakona, napustili skup nakon svojih diskusija u kojima su prevladavali mračni tonovi. Iskustva vezana za pitanja restitucije iznijeli su i uvaženi gosti konferencije iz Makedonije, Republike Slovenije, Srbije, Hrvatske te Crne Gore. Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju Srbije, kazao je da se ovo pitanje ne tiče samo vjerskih zajednica i crkava nego svih građana BiH. Poručeno je da BiH, kao i sve zemlje regije, treba da donesu Zakon o restituciji. To je put ka EU.

Srijeda, 18. april : Oživljavamo vakifa 

Dan nekako brzo proleti, kafa, ručak, brojni pozivi, susreti… Već je vrijeme da se spremam, u 19 sati je tribina o vakufima. I opet u Fojnici. Na početku tribine “Vakufi i vakifi u Fojnici”, ašere je proučio Ćamil ef. Hajdarević. O historijatu vakufa u Fojnici govorio je i uvaženi prof. Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i bivši dekan Ismet ef. Bušatlić. Između ostalog, kazao je da su vakufi u Fojnicu dolazili rijekom Fojnicom. Dr. Ćazim Hadžimejlić govorio je o tekijama, zavijama i hanikahima te njihovoj vezi sa institucijom vakufa u islamu. O ulozi vakufa i njihovom značaju govorio sam i ja.

„Šaban Ahmed ef. je najbolji dokaz da je vakuf trajno dobro i da Uzvišeni Gospodar ne dozvoljava da se trajno dobro zaboravi. Oživljavanjem njegove medrese koja je sagrađena prije 350 godina mi oživljavamo vakifa i dokazujemo da svi protekli sistemi koji su nastojali promijeniti namjenu medresi nisu izdržali do kraja. Nestali su, a Šaban Ahmed ef. medresa prkosno se ponovo budi i svjedoči“, kazao sam, nakon čega se začuo gromoglasan aplauz.

Sa ovom tribinom, program Dani vakufa 2018. u našoj Fojnici je završen. Sala je bila puna, odziv veliki. Poslije smo imali fino druženje uz ugodan razgovor, a potom put ka Mostaru, odakle ćemo ujutro rano krenuti prema Trebinju gdje organiziramo okrugli sto.

Četvrtak, 19. april : Oživljeno sjećanje i u Trebinju  

Vakufi na području Medžlisa IZ Trebinje je tema o kojoj smo danas govorili u ovom bh. gradu. Sunce, lijep dan, još ljepše dočekani. Za nas je bitno da smo ove godine pokušali oživjeti sjećanje na zaboravljene vakufe i vakife grada Trebinja. Tribina je održana u prelijepom ambijentu Osman-paše Resulbegovića džamije.

 

Petak, 20. april : Dobro djelo ostaje zauvijek

Danas se završava manifestacija. Jeste da sam malo umoran, ali se osjećam i sretnim i tužnim u isto vrijeme. Jer, toliko toga smo uradili. Bilo je lijepo družiti se sa svim ovim ljudima, ljudima koji pokazuju da naše zemlje, Bosne i Hercegovine, ima i uvijek će je biti. Nju čuvaju njeni dobrotvori, vakifi. Na samom otvaranju ove manifestacije rekao sam, i to sam svih ovih dana ponavljao, Bosna i Hercegovina je zemlja vakufa, dobrotvora. Dali smo ovih dana sve od sebe da vakufe oživimo i evo, uspjeli smo.

Sahat prije džume-namaza u Vitezu smo svečano otvorili vakufski edukativno-poslovni centar. Svečanost je svojim govorom i svojim prisustvom uveličao reisu-l-ulema. Zahvaljujem našem poglavaru na podršci i prisustvu našim događajima u toku manifestacije. Lakše je raditi kada imate podršku svojih pretpostavljenih.

Posebno mi je drago što je o trajnom dobru, kao što je vakuf, danas govoreno na hutbi u svim bh. džamijama, ali i u našoj dijaspori. Dobro djelo je ono što ostaje zauvijek. Nova vremena traže nove vakife, a slavni preci su nam pokazali put kojim treba ići. Neke nove puteve sami trebamo pronaći i popločavati ih vlastitim hajratima.

Vidimo se naredne godine za 26. redžeb.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.