TRPANJ

Luksuzna vila zarasla u korov

Piše: K. KEŠMER – E. TRAKO

24.4.2018

Uz samu morsku obalu u Trpnju, u Hrvatskoj, smještena je vila imena „Odmor“. Pripada državi BiH, ali zbog aljkavosti vlasti već godinama stoji prazna i neiskorištena. 

Nakon skandala s netransparentim korištenjem vile, odnosno ljetovanja političara, ona je zatvorena i na njoj je već dugo katanac. Prethodno je Federacija BiH uložila vrtoglavih 1,27 miliona KM za obnovu i dotjerivanje.

12 apartmana

Od centra Trpnja udaljena je oko kilometar. Ograđena i pod nadzorom kamera. Zarasla je u korov, zatrpana smećem. Ispod vile, uz more, nalazi se ogromna terasa na kojoj je sve za uživanje – roštilj, mjesto za sunčanje, stepenice koje vode direktno u more...

Vrijednost vile nije poznata, ali, sudeći prema veličini od nekoliko stotina metara kvadratnih raspoređenih u 12 apartmana i 2.000 kvadrata zemljišta, radi se o najmanje dva miliona eura.

Iako bi bh. vlasti mogle od ovakvog zdanja zarađivati golem novac, gomilaju samo troškove. Za iznajmljivanje ove vile bila je zainteresirana čak i Hrvatska, ali nije dobila dozvolu iz BiH.

- Vila je korištena prije nego što sam ja došao na ovu funkciju. Međutim, kada je 2009. godine zatražena kategorizacija objekta, onda je Hrvatska zatražila njegovo uknjiženje. S obzirom na to da se radi o državnom vlasništvu, vila se nije mogla uknjižiti na FBiH. U nekoliko navrata tražena je saglasnost od Vijeća ministara BiH i Komisije za državnu imovinu, ali nam nikad nisu odgovorili – kaže Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove FBiH.

Riješiti pitanje

Prema njegovim riječima, Vijeću ministara BiH predlagano je da se vila uknjiži na državu BiH pa da je ustupi Federaciji na korištenje ili da se odmah uknjiži na FBiH, ali odgovora nema.

- Tražili smo bilo koju opciju, samo da se to završi. Ali, odgovora nema – kaže Korać.

On podvlači da objekt neće služiti za ljetovanja političara.

- Za razliku od većine objekata koje imamo u Hrvatskoj, ova je bar u našem vlasništvu. Mi smo je osigurali u Hrvatskoj od svih rizika, povremeno obilazimo i to je to. Čekamo da se to pitanje riješi – zaključio je Korać.

Kako je preduzeće „Riva“ Trpanj otišlo u stečaj  

Zbog milionskog ulaganja Federalne vlade u vilu, iako se znalo da je u državnom vlasništvu, u slučaj se prije nekoliko godina uključila i Finansijska policija.

U izvještaju koji je sačinjen navodi se da se nije moglo kontrolirati ni poslovanje firme koja je bila zadužena za održavanje vile, s obzirom na to da je registrirana u drugoj državi.

Vlada Federacije BiH, naime, 2008. godine osnovala je preduzeće „Riva“ sa sjedištem u Trpnju, za „poslovanje nekretninama i trgovačko posredovanje na domaćem i inostranom tržištu". Ovo preduzeće bilo je zaduženo i za održavanje objekta. Nakon što država nije ustupila objekt Federaciji BiH, Vlada je odlučila likvidirati „Rivu“.

To preduzeće stvaralo je samo gubitke, jer je zarada od izdavanja dvanaest soba u vili bh. političarima bila mnogo niža od troškova njenog održavanja koje plaćaju građani. I sama likvidacija građane je koštala 80.700 maraka. Slučaj, međutim, nije dobio epilog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.