FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Herenda uzima pištolj i hodajući od leša do leša puca u sve koji su davali znake života

Faksimil teksta Semira Halilovića objavljenog na njegovom blogu 27. septembra 2013. godine

Piše: E.D.A.

17.5.2018

U nastavku teksta Semira Halilovića objavljenog na njegovom blogu 27. septembra 2013. godine podsjeća se na ratni zločin koji je počinjen u sarajevskom Velikom parku. 

Agresorski vojnici

- Već početkom rata u RBiH, u centru Sarajeva, dogodio se prvi zločin, poznatiji kao zločin u Velikom parku. Bila je to prva akcija „jedinice za specijalne zadatke“, čije ime će javnost sa strahom i zebnjom izgovarati nekoliko godina kasnije - „Ševe“...

Dana 22.4.1992. g. u sarajevskom naselju Dobrinja došlo je do pucanja gusjenice na transporteru srpske JNA u kojem su se nalazili vojnici rezervnog sastava te vojske: Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Odmah su kao agresorski vojnici uhapšeni od strane dva policajca PU Novi Grad u Sarajevu i, nakon lokalnih peripetija, sprovedeni prema Domu policije u centru Sarajeva.

Na putu prema njihovom novom odredištu presreće ih lokalni kriminalac, „Jukin“ vojnik, Davor Matić zv. Žmiro, koji skupa sa nekoliko pomagača preotima ratne zarobljenike i kroz neko vrijeme transportuje ih do Doma policije, gdje je, inače, bila baza komande Specijalne jedinice MUP-a RBiH i njenog komandanta Dragana Vikića.

 I, ovdje počinje problem...

Halilović: Autor teksta. Halilović: Autor teksta

Ubija ih sve

Vikić je Matića uputio u sarajevski CSB - kojim tada rukovodi Bakir Alispahić, i Matić zaista kreće prema zgradi CSB-a da preda ratne zarobljenike.

Na nekih tridesetak metara od Vikićeve baze susreće čovjeka koji će iz ratnog Sarajeva izaći kao najsvirepiji ubica MUP-a RBiH - Nedžada Herendu zv. Brko. Herenda, u pratnji tri lica, otvara vatru iz oružja i likvidira sve ratne zarobljenike.

Potom hladnokrvno i zlikovački, po SS principu, Herenda uzima pištolj i hodajući od leša do leša mrtvih zarobljenika puca u one koji su davali znake života. Ubija ih sve – opisuje Semir Halilović u autorskom tekstu objavljenom 2013. godine.

(Sutra: Kemal Ademović krije odgovore koji bi riješili većinu političkih ubistava u Sarajevu)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.