KONAČNO

Ministar poljoprivrede priznao da postoji problem: Dedića ne brine bruceloza nego glasovi

S. KURT

8.6.2018

Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić konačno je priznao da je od početka godine do danas zabilježen veći broj slučajeva obolijevanja životinja od bruceloze. 

Vlada FBiH jučer je usvojila informaciju prema kojoj uzroke epidemije bruceloze treba tražiti u nedovoljnim količinama vakcina, a to treba, navodi Dedić, osigurati Ured za veterinarstvo BiH.

Zimski san

U informaciji je navedeno da su od početka godine oboljele 542 ovce i koze te deset goveda, a najviše na području USK i SBK.

- Ministar kao da je spavao zimski san, pa nije čuo ni jadikovke kozara ni za broj oboljelih ljudi i životinja. Znamo da je bio i na razgovoru kod predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Navodno ga je upozorio da će lako izgubiti glasove poljoprivrednika, stočara... Zato je on i zabrinut, ne zbog bruceloze nego zbog glasova - kaže naš sagovornik, koji je želio ostati anoniman jer je imao već mnogo pritisaka nakon što je javno govorio o situaciji s brucelozom.

Uporedo s kritikama struke, stočara, vrha stranke, Dediću je došao na sto i revizorski izvještaj za prošlu godinu, koji je ocijenjen s rezervom. Revizori su, između ostalog, utvrdili da Dedićevo ministarstvo nije usvojilo akcioni plan za realizaciju Strategije razvitka poljoprivrednog sektora 2015.-2019. godine.

Istaknuto je, također, da je Program poticaja odobren u manjem iznosu te zanemaruje ruralni razvoj i usluge u poljoprivredi. Također, Vlada FBiH nikad nije informirana o programu za poticaje, a Ministarstvo nije zakonito izvršilo program utroška poticaja.

Najbolnije pitanje

Revizori su istakli da su prošle godine izdvojene 332.544 KM za naknade zaposlenih, da se savjetnicima ministra uredno isplaćivala naknada za odvojeni život i u dane kada su koristili godišnji odmor, da je ministar angažirao četiri vanjska suradnika, a da revizori nisu mogli utvrditi opravdanost njihovog angažmana.


Laboratorij za zarazne bolesti

Vlada FBiH donijela je jučer zaključak da Veterinarski fakultet u Sarajevu u roku od 45 dana mora staviti u funkciju laboratorij za zarazne bolesti u novom objektu na Stupu.

Kako „Avaz“ saznaje, ovaj se projekt šest godina kiselio po ladicama, jer, prema ocjeni „stručnjaka“ iz Dedićevog ministarstva, za laboratorij nije bilo potrebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.