SKANDALOZNO

Osuđenik za privredni kriminal imenovan za gradskog pravobranioca!?

Nakon presude i uvjetne kazne zbog utaje 5,25 miliona maraka, osuđeni Delić, zahvaljujući Salihoviću, radio je u Sudu za prekršaje

Delić i Imamović: Favorit opet na funkciji. E. SKOKIĆ

E. SKOKIĆ

8.10.2018

Daleko od očiju javnosti, Stručna služba za poslove gradonačelnika Tuzle obavila je intervjue s kandidatima koji su se prijavili na konkurs za imenovanje pravobranioca u Gradskom pravobranilaštvu Tuzla. 

Značajna funkcija

Konkurs je bio otvoren do 19. septembra, a među prijavljenima bio je i Mirsad Delić, koji je i do sada obavljao tu značajnu funkciju, kao vršilac dužnosti.

Ništa tu ne bi bilo sporno da Delić nije prije 11 godina osuđen za krivično djelo privrednog kriminala, odnosno za utaju 5,25 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

Zanimljivo, među posebnim uvjetima konkursa, između ostalog, bilo je navedeno da budući gradski pravobranilac mora biti ugledni član zajednice te posjedovati najviše moralne osobine.

Ipak, kako saznajemo, Delić je izabran te je ostalo samo da u formalno-pravnom smislu u punom kapacitetu preuzme dužnost.

Prema našim izvorima, Delić je bio favorit tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića. Delić je, saznajemo dalje, uživao i podršku Gorana Salihovića, dok je ovaj bio na čelu tuzlanskog Općinskog suda.

Salihovićev štićenik  

Nakon presude i uvjetne kazne zbog utaje miliona, osuđeni Delić, zahvaljujući Salihoviću, radio je u Sudu za prekršaje.

Kasnije je bio zaposlen u gradskoj administraciji, a potom ga je, kako tvrdi naš izvor, gradonačelnik Imamović, iz njemu znanih razloga, nagradio funkcijom v. d. gradskog pravobranioca.

Slučaj "Mali parking"

Prije tri godine protiv Delića je podnesena i krivična prijava za lažno prikazivanje podataka i zloupotrebu položaja u slučaju "Mali parking" hotela "Tuzla".

Prijavu je Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli podnio pravnik Fadil Sarajlić, zastupnik "RAM investa" iz Slovenije, koji je vlasnik hotela "Tuzla", zbog toga što je pravobranilac Delić dao saglasnost na odluku kojom se konzorciju tri građevinske firme iz Tuzle dopušta gradnja stambeno-poslovnog objekta u naselju Stupine, na dijelu zemljišta u vlasništvu tog hotela površine 850 kvadratnih metara. 

Delić je svjesno ili aljkavošću previdio činjenicu da je i Kantonalni sud u Tuzli osporio prethodno izdatu saglasnost na gradnju zgrade koja je inače pred useljenjem.


Faksimil konkursa s uvjetima za pravobranioca. E. SKOKIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.