DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Imamović: Ovo je velika prilika za sve sadašnje i buduće generacije u BiH

Treba vjerovati više rezultatima nego nekim populističkim riječima, rekao je

Jasmin Imamović. Fena

FENA

16.3.2024

Geopolitički okolnosti su takve da smo svi osjetili da je sad ili nikad da postignemo da se otvore pregovori i da se nastavi ostvarenje našeg sna, da budemo u Evropskoj uniji. To žele svi građani ove zemlje, a i najmanje 50 posto njih, koji žive u tim zemljama, otišli su, jer nisu mogli više čekati, kazao je zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Jasmin Imamović, gostujući u programu TV Sarajevo. Dodaje da je BiH evropska zemlja, jedno od 17 svojevremeno evropskih kraljevstava, te da joj je mjesto u Evropskoj uniji.

- To što je dobro, je da nakon blokade nakon četiri godine, kad su u pitanju federalna i državna vlada, da smo uspijeli izglasati ministre u paketu. Ima tu nekih ministara za koje meni, kao poslaniku nije bilo drago glasati, ali nema Vijeća ministara, nema otvaranja pregovora, bez kompromisa - kazao je Imamović.

U rekordnom roku je, podsjeća, imenovano Vijeće ministara i počelo da radi, to su svi u Evropi vidjeli. Trpljenje, strpljenje i želja za kompromisom uvijek je državni interes iznad svih interesa.

- Treba vjerovati više rezultatima nego nekim populističkim riječima. Parlament, nije kafana, pa da se tamo neko ističe kao u kafani nekim nagovaranjem, govorništvom, svađanjem i drago mi je da je postignuta takva atmosfera. Drago mi je da je takva atmosfera i u Vladi Federaciji, gdje se sve donosi na principu koncezusa. Vidjeli su u Evropi našu volju i volju ljudi iz Vijeća ministara. Znam iz ličnog iskustva koliki je entuzijazam unutar Trojke, velika snaga želje da budemo u EU prepoznati, istakao je Imamović.

Od četiri najavljena uvjeta, krenuo je, pa stao Zakon o sprečavanju pranja novca i širenja terorizma, al ipak je prošao. Bilo je napeto, Dom naroda zaustavio, ipak se otkočilo, opet snagom tolerancije i kompromisa, a da se ničim ošteti država BiH, nego da se radi u interesu države.

- Ovo je velika prilika za sve sadašnje i buduće generacije u BiH, imali smo većinu u parlamentu, zahvalan sam i zastupnicima iz opozicije koji su glasali za ove zakone. Tako da se napokon i nama nešto lijepo desilo - zaključio je Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.