IZ BIOGRAFIJE

Kako je šutljiva fizičarka zavladala svijetom

Cijelo djetinjstvo nju i njenu porodicu pratila je tajna policija

Piše: Kenan KEŠMER

3.11.2018

Nisam rođena kao kancelarka. I to nisam zaboravila. Imam osjećaj da je sad vrijeme da se otvori jedno novo poglavlje.  

Tim riječima kancelarka Njemačke Angela Merkel saopćila je ono o čemu se već duže vremena špekuliralo – era merkelovske Njemačke je završena.

Kćerka svećenika i učiteljice

U svom pismu koje je građanima uputila preko zvanične stranice CDU-a Merkel je jasno dala do znanja da joj je jasno da njen rejting pada zbog određenih stavova, ali isto tako, što joj kao čvrstoj i u svoje ideje sigurnoj političarki doliči, nije odustala od svojih politika koje je vodila. Navela je da razumije razloge zbog kojih dolazi do pada popularnosti, ali također jasno dala do znanja da i dalje misli da Njemačku vodi pravim kursom.

Ali da se zatvara jedno poglavlje, ne samo u Njemačkoj već u cijeloj Evropi, pa čak i svijetu, sigurno je.

Njena karijera i život priča su za sebe.

Merkel je rođena u Hamburgu 17. jula 1954. godine kao Angela Dorothea Kasner. Prvo od troje djece Horsta, koji je bio luteranski svećenik, i Herlinde, učiteljice engleskog i latinskog jezika. Angela će kasnije dobiti još brata Markusa (Marcus) i sestru Irene.

Samo tri mjeseca nakon njenog rođenja Horst Kasner dobiva pastorat u crkvi u Templinu, mjestu udaljenom 90 kilometara od Berlina. Tada Istočnog Berlina, glavnog grada Njemačke demokratske republike (DDR), odnosno zloglasne komunističke Istočne Njemačke. Ta selidba, ispostavit će se kasnije, zadat će Angeli snažan pečat.

Djetinjstvo: Povučena, posvećena knjizi

Služba njenog oca tada se nije uklapala sa svjetonazorima čelične vlasti Istočne Njemačke, koju je nadgledao Sovjetski savez (SSSR). Čim se porodica Kasner doselila u grad, našli su se pod prismotrom državne tajne policije. Upravo zbog toga, Angela je ostala oprezna cijeli život. Ipak, roditelji su uspjeli da joj osiguraju lijepo djetinjstvo.

- Moj dječiji život, kada ga posmatram u nekom nepolitičkom smislu, bio je veoma lijep. Odrasla sam u prelijepom kraju. Imala sam roditelje koji su nas podizali uz mnogo ljubavi i odgojili da prihvatamo široka znanja iz različitih oblasti. Imala sam lijepo djetinjstvo. Pjevali smo u crkvenom horu, a ta crkva je bila neka zajednica istomišljenika. Veoma sam rano naučila da se s prijateljima može pričati o svemu, ali da se mora biti oprezan – opisala je Merkel svoje djetinjstvo u jednom intervjuu.


Angela tokom gimnazijskih dana

Tokom svojih gimnazijskih dana Angela ili Kasi, kako su je vršnjaci zvali, slabo izlazila s društvom, opisivali su je kao šutljivu i povučenu, ali je bila posvećenja knjigama. Posebno interesiranje pokazivala je za ruski jezik i sovjetsku kulturu. Već tada se vidio njen talent za matematiku, pa je odnijela i zlatnu medalju s matematičke olimpijade. Nakon toga upisuje studij fizike na Univerzitetu u Lajpcigu,8 gdje diplomira 1978. godine, a doktorira 1986. o temi „Izračunavanje brzinskih konstanti elementarnih reakcija na primjeru jednostavnih ugljikovodika“.

Ž4 = Prvi brak: To nije bila velika ljubav

Tokom jednog studijskog putovanja u Moskvu upoznaje svog prvog muža Ulriha Merkela (Ulrich). Brak nije dugo trajao – pet godina, a kasnije će izjaviti da je u njega ušla neozbiljno.

- To nije bila velika ljubav. Mi smo se vjenčali, kao što su se svi ostali vjenčali. Ništa više od toga.

Merkel u Moskvi s budućim prvim mužem Ulrihom i kolegicom

Iz zajedničkog stana u Berlinu jednostavno se iselila, a Ulrihu je ostavila ceduljicu na kojoj je napisala „Ljubav je gotova“.

Njenu brutalnu pragmatičnost, koju mnogi nazivaju nevjerovatnom hladnoćom, kasnije će upoznati i kancelar Helmut Kol. Bio je Angelin politički mentor, nazivao ju je „svojom curicom“, a kasnije je postavio i za ministricu u vladi. Nakon skandala sa stranačkim donacijama 1999. godine, u kojoj je Kol bio glavni akter, Merkel je na jednom stranačkom sastanku hladno izjavila da se CDU mora distancirati od Kola. I to je i učinjeno. Merkel nakon toga preuzima stranku.

Drugi brak: Bez ijedne fotografije

Ipak, negdje pred kraj braka Angela je u Istočnonjemačkom naučnom institutu, u kojem je radila kao kvantna hemičarka, upoznala Joahima Sauera (Joachim), pet godina starijeg kolegu, koji je studirao hemiju.

Merkel s drugim mužem Joahimom na odmoru

Godinama su živjeli zajedno, sve do decembra 1998. godine, kada su se i vjenčali u krugu najbližih prijatelja i rođaka. Najbliži saradnici Merkel, koja je tada bila vođa opozicije, za vjenčanje su saznali tek naredne sedmice, i to iz novina. S vjenčanja u javnost nije otišla nijedna fotografija.

– Vjenčali smo se. Angela i Joahim – bilo je sve što je pisalo u malom oglasu objavljenom 2. januara 1998. u njemačkim novinama FAZ.

 Mlada političarka: Među prvima prešla Zid

U političke vode Merkel je ušla mlada. Živeći iza čvrste komunističke zavjese, 1968. godine učlanila se u službeni komunistički pokret Slobodna njemačka mladež (Freie Deutsche Jugend – FDJ). Tu je radila do pada Berlinskog zida. A taj historijski dan – devet puta najmoćnija žena svijeta – dočekala je u sauni.

- Bio je četvrtak, moj dan za saunu. To nikada nisam propuštala – izjavila je Merkel.

Bila je među prvima koji su tu noć prešli „granicu“.

Pad Berlinskog zida nije poremetio njenu "sauna rutinu", ali kraj Hladnog rata je označio početak njene prave političke karijere. Tada 35-godišnja Merkel postaje aktivista političkog pokreta desnog centra po imenu Demokratsko buđenje.

Godinu kasnije Demokratsko buđenje se spaja sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU), a Angela Merkel postaje zamjenik portparola vlade Njemačke demokratske republike pod Lotarom de Mezijerom.

Zrela dob: Za pet godina na čelu Njemačke

Mudrošću i pragmatičnošću Merkel brzo napreduje. Godine 2000. postaje šefica CDU-a. Za pet godina stiže na čelo Njemačke.

Od tada do danas Merkel je svoju državu vodila kroz turbulentne periode. Godine 2008., kada je finansijska kriza tresla cijeli svijet, Njemačku je izvukla i brzo je postala najveća privreda Evrope.

Osim svoju državu, Merkel je vodila i Evropsku uniju i to u jednoj od najvećih kriza – migrantskih. Politika otvorenih vrata, čime je htjela pomoći ljudima koji bježe od rata, ali i njemačkoj privredi kojoj nedostaje radne snage, došla joj je na kraju i „glave“...

- Kada sam 2005. godine prihvatila poziciju kancelarke, rekla sam da želim služiti Njemačkoj. Drago mi je i čast mi je da sam to mogla ovako dugo raditi – navela je Merkel u svom pismu kojim je potvrdila odlazak.

Prvi muž i dalje pati za njom

Iako je hladno ostavila svog prvog muža, Ulrih Merkel još pati za njom.

– Oboje smo voljeli prirodu, često smo pravili izlete u zelenilo, išli smo u kino ili pozorište. Ipak, ljubav se počela urušavati. Hemije tu više nije bilo… Ja sam “kućni” tip, Angela je aktivnija, življa, rado sklapa nova prijateljstva… Turbulentni politički život nije za mene. Da smo ostali zajedno, bio bih u najboljem slučaju njen tjelohranitelj ili vozač – kazao je jednom prilikom Ulrih.

Odbila biti špijun

Pred kraj studija Markel se prijavila za poziciju asistenta profesora u tehničkoj školi. Uvjet za dobivanje posla je bilo prijavljivati kolege Ministarstvu državne sigurnosti, zloglasnom Stasiju.

Mlada Angela je to odbila, uz izgovor kako ne može držati tajne dovoljno dobro da bude dobar špijun.

Poljsko porijeklo

Iako se prema očevom zanimanju i germaniziranom prezimenu ne da naslutiti, njemačka kancelarka ima poljske korijene.

Njen djed po očevoj strani Ludvig Kazmiržak (Ludwik Kaźmierczak) iz Danziga (danas Gdanjska) bio je Poljak, a početkom 20. stoljeća borio se za nezavisnost Poljske.

Kada se oženio Margaretom, Njemicom iz Berlina, preselio se u njen rodni grad i zaposlio u policiji. Porodica je tridesetih godina germanizirala prezime Kazmiržak u Kasner, a djed je prešao s katoličke na luteransku vjeru kada je Angelin otac Horst bio dijete.

Nema djece

Zanimljivo je da Merkel nema djece.

- Tako je ispalo, a sada sam prestara. Drago mi je što moj suprug ima dvoje dece, od kojih jedno također ima djecu. Na taj način, i ja ih imam – kazala je jednom prilikom Merkel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.