U 81. GODINI

Preminuo Volfgan Šojble, bivši njemački ministar

Tokom svog mandata na mjestu ministra unutrašnjih poslova, Šojble je bio jedan od najpopularnijih političara

Volfgang Šojble. AP

N. H.

27.12.2023

Čuveni njemački političar iz Kršćansko-demokratske unije  (CDU) Volfgang Šojble (Wolfgang Schauble) preminuo je u 81. godini.

Šojble, koji je bio dio Bundestaga više od 50 godina, za sobom je ostavio suprugu, četvero djece i četvero unučadi. 

Počeci karijere

Rođen je u Frajburgu 1942. godine, gdje je studirao, da bi potom studirao i na Univerzitetu u Hamburgu. 

Karijeru je započeo u okružnom sudu u Ofenburgu 1978. Njegova politička karijera je počela 1969., a već tri godine kasnije izabran je u Bundestag tako što je osvojio mjesto izborne jedinice u Ofenburgu.

Njegova ministarska karijera počela je 1984., kada ga je kancelar Helmut Kol imenovao za ministra za specijalne poslove. Godine 1989., Šojble je imenovan za ministra unutrašnjih poslova i vodio je pregovore za ponovno ujedinjenje u ime Savezne Republike Njemačke.

Tokom svog mandata na mjestu ministra unutrašnjih poslova, Šojble je bio jedan od najpopularnijih političara u Njemačkoj i redovno se pominjao kao mogući budući kancelar, iako se povremeno suočavao s kritikama aktivista za građanska prava zbog svoje politike zakona i reda.

Predsjednik CDU-a

Nakon poraza CDU/CSU-a na saveznim izborima 1998. godine, Šojble je naslijedio svog mentora Helmuta Kola na mestu predsjednika CDU-a, ali je podnio ostavku poslije manje od dvije godine nakon skandala s finansiranjem partija.

Šojble je 2005. ponovo postao ministar unutrašnjih poslova u kabinetu kancelarke Angele Merkel, a 2009. ministar finansija, i na toj funkciji je ostao skoro osam godina.

Mnogi su smatrali da je on, poslije Angele Merkel, najmoćnija ličnost Njemačke.

Svijet će ga pamtiti po tvrdom stavu koji je zauzeo prema zemljama južne Evrope tokom krize eurozone i po tome što je odbio pozive Međunarodnog monetarnog fonda da Grčkoj da više vremena da obuzda deficit.

Zagovornik politike štednje, Šojbleov budžet za 2014. omogućio je Nemačkoj da se ne zadužuje prvi put od 1969. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.