BERLIN

Đukanović - Šojble: Njemačka na raspolaganju Crnoj Gori na riječi i djelu, gdje god može

Saglasili se sa ocjenom o značaju očuvanja multietničkog koncepta i demokratije na Balkanu

Milo Đukanović i Volfgang Šojble. Agencije

Srna

18.3.2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble (Wolfgang Schaeuble) konstatirali su danas u Berlinu da je neophodno snažnije prisustvo evropske politike na zapadnom Balkanu, što, osim daljnje podrške Njemačke, zahtijeva i vidljiviju ulogu drugih važnih adresa. 

Šojble je rekao da u Njemačkoj postoji širok konsenzus da je integracija zapadnog Balkana u EU ključni faktor za njegovu stabilnost. 

- Stabilnost zapadnog Balkana važna je ne samo za region već i za Njemačku i Evropu i to podrazumijeva perspektivu članstva u NATO-u i EU - rekao je on. 

Šojble se saglasio s ocjenom Đukanovića o značaju očuvanja multietničkog koncepta i demokratije na Balkanu i naglasio da nove podjele po etničkim principima ne vode nikuda i mogu stvarati nove probleme. 

Poručio je da će Njemačka biti na raspolaganju Crnoj Gori na riječi i djelu, gdje god može, spremna da dijeli savjete, a ne lekcije, kazao je Šojble. 

Đukanović je zahvalio Njemačkoj za ogromne napore da učini evropsku perspektivu zapadnog Balkana realnom, kao i za parlamentarnu i ukupnu međudržavnu saradnju koju ostvaruju dvije države, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore. 

On je poručio da Balkanu treba puna stabilnost i izvjesnija dogledna EU perspektiva.  

- Crna Gora nastoji biti primjer i podsticaj drugima u regionu, svjesna da to znači teške i bolne reforme - rekao je on.

Šojble i Đukanović su pozdravili rješenje spora između Skoplja i Atine, koje može poslužiti kao primjer kako se teška pitanja, uz dobru političku volju, mogu rješavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.