GLOBUS

Volfgang Šojble novi predsjednik Bundestaga

Agencije

24.10.2017

Dugogodišnji ministar finansija Njemačke Volfgang Šojble (Wolfgang Schaeuble) izabran je za predsjednika Bundestaga na konstitutivnoj sednici.

U parlamentu su se prvi put našli poslanici krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) i objavili početak "nove ere".

Atmosfera na prvoj sjednici novog saziva bila je bučna, iako će do izbora nove Vlade proći sedmice, a možda i mjeseci.

Šojble, član vladajuće konzervativne koalicije kancelarke Angele Merkel, rekao je poslanicima da će uvažavanje protivnika biti važno u novom parlamentu.

Novi saziv donjeg doma nemačkog parlamenta ima 709 poslanika, više nego ikad, kao i šest poslaničkih grupa, umjesto dosadašnje četiri.

Od toga 92 poslanika ima AfD, prva stranka više desno od kancelarkinih konzervativaca koja je ušla u parlament u posljednjih 60 godina.

Na izborima 24. septembra AfD je osvojio 12,6 posto glasova, poslije kampanje usmjerene prije svega na oštro kritikovanje Merkel zbog njene odluke iz 2015. godine da dozvoli ulazak velikog broja migranata u Njemačku.

Za izbor Šojblea, koji je poslanik već 45 godina, a ministar finansija od 2009. godine, glasalo je 510 poslanika, a 173 su bila protiv. 

Šojble nije imao protivkandidata, a AfD je prigovarala na njegov izbor jer je on ranije opisao tu partiju kao "sramotu za Njemačku".

Koalicija Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije (CDU-CSU) kancelarke Merkel, liberalna Slobodna demokratska partija (FDP) i lijevi Zeleni počeli su pregovore o koalicionoj Vladi.

Analitičari smatraju da bi pregovori mogli dugo da traju pošto do sada takva koalicija nikada nije postojala u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.