DRUGI PIŠU Austrijski ''Kurier'' piše

Matea Tadić, porijeklom iz BiH, s 22 godine postala milionerka

S.K.
03.05.2019 12:42

Matea Tadić, porijeklom iz BiH, ima 22 godine i već je milionerka, navodi austrijski Kurier.at. 

Matea je rođena 1996. u Vilahu. Najmlađe je dijete u porodici, ima dvije starije sestre, a roditelji su porijeklom iz BiH.  

Odrasla je u skromnoj porodici, uz puno odricanja i bez ikakvog luksuza. Samo sedmicu nakon završene srednje škole potpisala je ugovor o radu u uredu gradonačelnika Vilaha. 

Najmlađa zaposlenica

- Za taj posao sam se kandidirala još tokom posljednje školske godine - kaže Matea.

Tamo je radila dvije godine prije nego što joj se život “okrenuo naglavačke”.

- Posao je bio zabavan, ali nije mi bio doista i izazovan. Osim toga, htjela sam otići u Beč - otkriva.

Upoznala je Floriana Koščata (Koschat), bečkog investicijskog bankara, koji je tada zbog poslovnih obveza boravio u Vilahu. 

- Razgovarali smo i na kraju je rekao da vjeruje da ću se dobro uklopiti u njegovoj firmi. Mjesecima kasnije iznenada me nazvao i rekao da ima posao za mene u Beču. Jednostavno nisam mogla vjerovati svojim ušima, znala sam, ovu priliku sigurno neću propustiti - kaže Matea.

Već sutradan je otputovala u Beč, obavila razgovor za posao i postala najmlađa zaposlenica firme u dobi od samo 20 godina, i to bez završenog strukovnog smjera iz područja bankarstva. 

- Tada mi je šef jasno rekao sljedeće: "Obrazovanje je važno, ali to nije prepreka ako ga nemate. Tvoja volja je najvažnija'' - govori.

Matea se bacila na posao, radila je od jutra do noći, 70–80 sati sedmično, a što je i uobičajeno u investicijskom bankarstvu.

- Učila sam iz stručne literature i od starijih kolega. Išla sam i izvan svojih granica kao početnik, morala sam naučiti kako se nositi s porazom i zastojima. Uspjeh u pregovorima nije uvijek pozitivan, 80 posto pregovora u poslu zapravo ne daje rezultate. I iznad svega, trebate jednu stvar: ličnu viziju kamo želite ići i do kuda želite stići. Morate znati tačno što želite postići svakog dana i zašto to radite. Vaš cilj mora biti osoban i što konkretniji - ističe Matea.

Posao iz snova

Kaže da radi posao posao iz snova.

- Kao i većina ljudi, uvijek sam htjela imati puno novca. Zato što omogućuje mnoge stvari o kojima sanjate. Ne zanima me kupnja ili druženje s prijateljima. To je gubljenje vremena - kaže.

Ne govori previše o vlastitom odricanju. Ali ponekad zna i zapjevati jer je, kako kaže, nadareni reper.

- Muzika mi pomaže procesuirati neke stvari, a to je sjajan način da balansiram svoj posao - govori.

O visini zarade kaže:

- Ova vrsta zarade temelji se na prihodima, obično oni iznose 10–30 posto iznosa investicijskih projekata. Uz milione dolara, to je prilično značajan iznos.

Komentari

NA VRH