PRAVILA

Kupujemo li mačka u vreći?

Obaveza je uvoznika i trgovaca da daju tačne informacije o svakom prozvodu, kaže Zakon

Piše: A. F. /Avaz.ba

4.3.2020

Svaki prehrambeni proizvod koji je uvezen ili proizveden u našoj državi, mora biti deklarisan u skladu sa zakonskim normama da bi se mogao naći u trgovinama, kaže Zakon o zaštiti potrošača u BiH.

Deklaracija, zapravo, predstavlja ličnu kartu svake namirnice pa otkriva porijeklo, namjenu, sastav i daje dokaz o zdravstvenoj ispravnosti hrane, odnosno potvrđuje da je sigurna za konzumaciju.


Sve napisati

Jednostavno, deklaracija posredno štiti zdravlje potrošača, jer služi kao pokazatelj onoga što unosimo u organizam. Tako na uglavnom malenom papiru pročitamo popis sastojaka, ali i hranjivu vrijednost proizvoda.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, ističe na početku razgovora za “Avaz” da je svaki uvoznik, odnosno proizvođač, odgovoran da osigura tačne informacije u skladu sa Pravilnikom o pružanju obavijesti potrošačima o hrani i drugim propisima koji se odnose na hranu.

- Podaci na deklaraciji ne smiju obmanjivati potrošača, a posebno o karakteristikama hrane, svojstvima, sastavu, količinama, trajnosti, prijeklu te tehnologiji proizvodnje – navodi Hajrić.

Pravilnik, također, jasno propisuju da se hrani ne smiju pripisivati učinci koje ona nema i ne smije se potrošač dovoditi u zabludu kako određena hrana ima neke posebne karakteristike.  

Hajrić: Sve je propisano. Ilustracija

Promotivno sredstvo

Gordana Bulić iz Udruženja potrošača Tuzla ističe, međutim, da se kod nas često dešava da deklaracija postaje promotivno sredstvo.

- Potrošačima je, zato, na raspolaganju tačkasti kod. Aplikacija je besplatna i skeniranjem koda dobiju se dosta detaljne informacije o proizvodu. To je posebno važno kod proizvoda koji se prvi put kupuju i kada vam treba više informacija da biste odlučili smijete li to kupiti ili ne – preporučuje Bulić.



Zabranjeno lagati kupce

Nije rijetkost da neki proizvođači, radi bolje prodaje, pripišu svom proizvodu i magična svojstva pa se reklamiraju i oni koji liječe ili mogu izliječiti neke bolesti.

No, to je, prema Pravilniku o pružanju obavijesti potrošačima o hrani, zabranjeno.

Iznimka je tzv. hrana obogaćena nutrijentima ili hrana za posebne prehrambene potrebe, koja može imati istaknute zdravstvene tvrdnje ako ispunjava zahtjeve iz Zakona o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama.

Deklaracija mora sadržavati naziv hrane, listu sastojaka, količinu, datum trajanja, uvjete skladištenja, porijeklo, hranjive vrijednosti...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.