STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Postoji rizik od prijenosa koronavirusa hranom

Ne dodirivati lice rukama za vrijeme kupovine hrane, prati ruke odmah po dolasku kući, navodi Hajrić

koronavirus može preživjeti na različitim površinama. ARHIV

Piše: A. F. / Avaz.ba

20.8.2020

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano prati sve potencijalne rizike po zdravlje potrošača iz područja sigurnosti hrane na domaćem i međunarodnom nivou.

Koronavirusi se ne mogu multiplicirati u hrani, jer im je za to potreban životinjski ili ljudski domaćin, a trenutno nema znanstveno utemeljenih dokaza koji bi ukazivali na to da se virusom 2019-nCoV, uzrok pandemije COVID-19, možemo zaraziti kroz probavni sistem.

Direktor Agencije za Sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić navodi da je COVID-19  respiratorna bolest i primarni put prenošenja je direktni kontakt osoba ili prijenos kapljičnim putem prilikom kašljanja ili kihanja inficirane osobe.

- Postoji mogućnost da kapljice iz dišnog sistema osobe inficirane virusom 2019-nCoV dospiju na bilo koji predmet i površinu koja okružuje zaraženu osobu te da se osoba zarazi tako što dodirne kontaminiranu površinu, predmet ili ruku zaražene osobe i nakon toga dotakne svoja usta, nos ili oči - kaže Hajrić.


Džemil Hajrić. Arhiv

Prema rezultatima određenih istraživanja koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), virus 2019-nCoV može preživjeti na različitim površinama, i to do 72 sata na plastičnoj ili površini od nehrđajučeg čelika, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu. Ovo istraživanje je provedeno u laboratorijskim uvjetima (kontrolirana relativna vlažnost i temperatura) i rezultati bi se trebali oprezno tumačiti u realnom okruženju.

- Dakle, rizik od dolaska u kontakt s virusom uslijed rukovanja predmetima kontaminiranim od strane kliconoše teoretski se ne može isključiti, ali on nije visok. Stoga je važno pridržavati se određenih pravila: ne dodirivati lice rukama za vrijeme kupovine hrane, prati ruke odmah po dolasku kući, voće i povrće, prije jela ili kuhanja, temeljito oprati čistom vodom i prebrisati sva pakiranja hrane po dolasku iz trgovine - navodi Hajrić.

S ciljem pružanja potpo Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je u aprilu 2020. godine  objavila i  prijevod smjernica Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pod nazivom “COVID-19 i sigurnost hrane.

U smjernicama su detaljno opisane mjere za prepoznavanje i sprječavanje širenja virusa 2019-nCoV u prehrambenom sektoru te mjere higijene i dezinfekcije u fazama proizvodnje hrane, prijevoza hrane, maloprodaje, kao i u kantinama u kojima se pružaju usluge prerade i prodaje hrane korisnicima. U smjernicama je detaljno opisan i način na koji se u praksi mogu provoditi mjere fizičke distance u okruženju u kojem se prerađuje hrana i dane su upute za korištenje i odlaganje osobne zaštitne opreme, poput maski i rukavica .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.