ANALIZA

Zašto Kormak dolazi u BiH

Za sada najavljen samo sastanak bivše ambasadorice SAD u BiH sa Šefikom Džaferovićem

Kormak i Džaferović: Potvrđen sastanak. Avaz

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

7.3.2020

Glavna zamjenica pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Morin Kormak (Maureen Cormack) stiže u ponedjeljak u posjetu Bosni i Hercegovini. Glavna zamjenica Filipa Rikera (Philip Reeker), prvog čovjeka do američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike Pompeo), sastat će se s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Potvrđeno je ovo jučer iz Predsjedništva BiH.

Ustavni sud

Zanimljivo je da nema drugih najava o tome s kim će se u našoj zemlji susresti bivša američka ambasadorica u BiH. Bosanskohercegovačka javnost nije, također, obaviještena ni o povodu posjete ove visoke zvaničnice SAD. Kako “Avaz” saznaje, čak ni u Predsjedništvu BiH ne znaju zašto Kormak baš sada dolazi u BiH. 

S obzirom na to da Kormak u Sarajevo dolazi u trenucima jedne od najvećih poslijeratnih kriza u BiH, jasno je da se ne radi o običnoj posjeti. A stav američke administracije nedavno je ponovio i aktuelni ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric).

- Sjedinjene Američke Države ne očekuju ništa drugo nego potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH - saopćeno je nedavno iz Ambasade.

Poruka Ambasade SAD uslijedila je, podsjećamo, nakon razgovora ambasadora Nelsona sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH. Sastanak je organiziran u vrijeme eskalacije krize koju je Dodik izazvao nakon što je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

Dodik je kazao da ne priznaje odluku Ustavnog suda, zatražio je odlazak stranih sudija te čak najavio moguće održavanje referenduma o sudbini Republike Srpska.

Poseban značaj

Posjeta Kormak zbog toga ima poseban značaj. Ona je, naime, odličan poznavalac političkih prilika u BiH, a treba spomenuti i da je često bila meta Dodikovih napada. 


Stavovi Vašingtona

Kormak sada dolazi kao visoki zvaničnik SAD, zbog čega će biti zanimljivo vidjeti hoće li bivša američka ambasadorica razgovarati s Dodikom te kakve će poruke uslijediti nakon sastanaka sa zvaničnicima BiH. Posebno ako se zna da će Kormak bh. zvaničnicima prenijeti direktne stavove Vašingotona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.