RAZGOVOR

Korupcija i loše obrazovanje ključni su problemi BiH

Sve političke odluke o NATO-u već su donesene

Kormak: BiH je predivna zemlja. S. Saletović

Piše: S. NUMANOVIĆ

8.12.2018

Aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) veliko je postignuće za Bosnu i Hercegovinu. Drago mi je da su saveznici zajednički pozvali BiH da napravi taj veliki iskorak naprijed. Nadam se da će to voditi do novog procesa reformi i napretka u BiH i da će to podržati aktivnosti za napredovanje k EU. Ovo više nije politička odluka. Ona je donošena u više navrata u proteklim godinama. Počela je od Zakona o odbrani 2006. pa do Strategije o vanjskoj politici, koju je vlast usvojila ovog proljeća.  

Samo korak

Sada je samo stvar procesa. Trebat će finalizirati Godišnji nacionalni program (ANP) i poslati ga NATO-u. Dobro znate da je ovo samo jedan korak naprijed. Odluka o članstvu je negdje u budućnosti i o tome će građani BiH i NATO odlučivati nakon dodatnog napretka kroz ANP.

Sjedinjene Američke Države ovdje su od početka jasne, uvijek smo podržavali BiH na putu ka NATO-u i EU, rekla je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Morin Kormak (Maureen Cormack). Govoreći za grupu novinara u BiH, ona je tokom oproštajnog intervjua posebno istaknula borbu protiv korupcije. Naglasila je da je iskorjenjivanje te pošasti preduvjet za istinski napredak BiH. 

- Rješavanje pitanja korupcije oslobodilo bi potencijal građana da postižu naredak. Ako nju uklonimo, kao i političku blokadu koja postoji nad privredom, onda bi se mogao osloboditi ogroman potencijal koji ova zemlja ima – naglasila je. 


Provodim ovdje politiku vlade SAD i ona je jasno definirana, rekla je Kormak. S. Saletović

Upozorila je i da svi građani ove zemlje imaju identične probleme kroz loše zdravstvo, ali i obrazovanje. Ono je, stav je Kormak, loše i ne priprema djecu za ekonomiju 21. stoljeća. Dodala je da se djeca ne samo loše obrazuju nego i uče da se dijele! 

Upitana da prokomentira kritike iz RS da nastupa samostalno i radi protiv tog entiteta, ona je odgovorila da se nikad nije miješala, da ne solira i da je sve što je uradila, radila u koordinaciji sa Stejt departmentom.  

- Provodim ovdje politiku vlade SAD i ona je jasno definirana – rekla je Kormak.

Interes građana 

Dodala je i da smatra da BiH ima grupu političkih lidera koji se fokusiraju na retoriku podjela, nacionalizam i izmišljene probleme, umjesto da se bave stvarnim pitanjima građana. Ocijenila je i da takvi političari smatraju da je njihov lični interes važniji od interesa građana.

- S druge strane, u svim dijelovima ove zemlje imate generaciju političara koji rade na rješavanju stvarnih pitanja, koji se izgrađuju i mislim i nadam se da će im građani pomoći da postanu novi lideri – izjavila je Kormak.

Savjeti ambasadoru Nelsonu

- Novi ambasador već se informira o pitanjima i problemima ovdje, u kontaktu smo i mislim da će doći dobro pripremljen. Već sam mu savjetovala da što više putuje, ovo je nevjerovatno lijepa zemlja. Njeni su ljudi gostoljubivi, prijatni i veoma pametni. Oni odlično znaju šta žele i šta im treba. S njima se treba sastajati i pričati, jer tek onda shvatate šta je BiH zaista – rekla je Kormak odgovarajući na pitanje šta savjetuje svom nasljedniku, ambasadoru Eriku Džordžu Nelsonu (Eric George).

Dodala je i da smatra bitnim postaviti dugoročne ciljeve i fokusirati se na njih.

- Građani su to sebi već postavili – napredak ka EU, razvoj ekonomije i otvaranje radnih mjesta prioritet je svih prioriteta – istaknula je.

Kormak: Važno je da Hrvati osjećaju da je ovo i njihova zemlja, u kojoj igraju veoma važnu ulogu. S. Saletović

Izuzetno cijenim kardinala Puljića

Osvrćući se na izjavu kardinala Puljića, koji je oštro kritizirao neke strane zvaničnike, ambasadorica Kormak kazala je da izuzetno cijeni kardinala i sve što je uradio.

- Prema Dejtonu, Hrvati, kao jedan od konstitutivnih naroda, igraju ključnu ulogu u BiH. Činjenica je da nisu samo oni ti koji odlaze iz BiH. Odlaze i svi drugi.

Važno je da Hrvati osjećaju da je ovo i njihova zemlja, u kojoj igraju veoma važnu ulogu. veoma je važno i da Hrvati izaberu političke lidere koji će raditi u njihovom interesu, koji su spremni razgovarati i postizati kompromise s drugima i voditi i taj narod, kao i sve druge, prema naprijed. Mislim da je to ključno za pozitivnu budućnost Hrvata i svih građana BiH – rekla je ona.

Moramo dobiti konkretne presude  

Kormak nije željela govoriti o razlozima zašto je Nikola Špirić došao na crnu listu i da li je Tužilaštvo BiH ili neko drugo tužilaštvo tražilo detalje zbog kojih je Špirić sankcioniran.

- Jasno je da postoji opće znanje, ne samo o gospodinu Špiriću nego i o drugim visokim zvaničnicima koji su ovdje godinama uključeni u korupciju. Sve su to široko rasprostranjene i poznate informacije. I dok tužilaštvo i generalno pravosuđe ne počnu rješavati te slučajeve, dok ne dobijemo presude za korupciju, ova zemlja ne može postizati značajan napredak. A znam da će to biti fokus EU i puta vaše zemlje ka njoj.

Vladavina zakona i borba protiv korupcije moraju biti na vrhu političke liste BiH – rekla je Kormak odgovarajući na jedno od pitanja.

Pripreme za izbore 2020.

Govoreći o aktivnostima u vezi sa promjenama Izbornog zakona, ambasadorica SAD istaknula je da je jasno da CIK mora donijeti odluku “samo za ovaj put” da bi se proveli rezultati izbora.

- Političke stranke nakon toga moraju sjesti za sto i rješavati Izborni zakon. Mora se riješiti presuda u slučaju “Ljubić”, ali i osigurati veća transparentnost izbornog procesa, isključiti se korupcija iz njega, postaviti jasne izborne liste i čisti birački odbori...

Dakle, radi se o mnogo posla, a nadamo se da se on može obaviti prije narednih izbora 2020. – rekla je Kormak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.