Twitter tuži Vladu SAD zbog špijunaže

Zbog zakona o nadzoru

(A. Sm.)

Američka društvena mreža Twitter podnijela je tužbu protiv američke Vlade zbog zakona o nadzoru.

Naime, prema aktuelnim propisima, Twitteru je zabranjeno da objavljuje podatke po zahtjevima američke vlade za informacijama o nalozima i aktivnostima korisnika ove društvene mreže, prenosi BBC.

Twitter tvrdi da se, na ovaj način, američka vlada krši slobodu govora koja je propisana Prvim amandmanom američkog Ustava, zbog čega je kompanija primorana da pokrene tužbu kako bi natjerala vladu da bude transparentnija u pogledu zahtjeva za korisničkim podacima.

- Naše je uvjerenje da prema Prvom amandmanu Ustava imamo pravo da odgovorimo na zabrinutost korisnika i na izjave američkih zvaničnika i da pružimo informacije o razmjerama nadzora američke vlade - objavio je advokat Twitera, Ben Li na blogu.

Nekoliko velikih američkih IT kompanija bori se protiv zahtjeva američke Vlade da im se dostave privatni podaci korisnika, a među njima su Microsoft, Google, Facebook i Dropbox. Druge komapnije, među njima i Apple, ovu situaciju su "riješile" tako što su podatke enkriptovale i tako obesmislile zahtjeve američkog pravosuđa, prenosi B92.

NA VRH

Podijeli članak na