LIFESTYLE

Koliko razorna sramota na internetu može biti: Jedan tweet joj uništio život

Traumatično iskustvo

(M.M.)

16.2.2015

Malo ko se danas sjeća beznačajne vijesti o Justine Sacco i njenom politički nekorektnom tweetu koji ubrzo nakon objave postao tema sedmice. Ali, Justine nikada neće zaboraviti tweet koji joj je, kako kaže, uništio život.

Podsjetimo, Sacco je 2013. godine objavila tweet u kojem je pisalo " Idem u Afriku. Nadam se da se neću zaraziti AIDS-om. Šalim se. Bjelkinja sam".

Tek kad je stigla u Cape Town je saznaja da je ovaj njen tweet viralni hit zahvaljujući Samu Buddleu koji ga je podijelio sa svojih 15.000 sljedbenika. Firma IAC u kojoj je u to vrijeme radila, javno se ogradila od njene objave.

Justine je  ostala bez posla, uništen joj je ljubavni život, a dobivala je i prijetnje smrću.

25b9d31c00000578-2955322-image-a-2-1424080997343

Međutim, nakon više od godinu dana, PR konsultantica odlučila se vratiti u medije kako bi s javnošću podijelila priču o tome koliko razorna sramota na društvenoj mreži može biti.

- Vjerovala sam da moj tweet nitko neće doživjeti ozbiljno. Nažalost, nisam jedan od likova iz South Parka niti komičar pa nije postojao opravdan razlog da epidemiju komentarišem na tako politički nekorektan način, govori Sacco.

Govori da se radilo o traumatičnom iskustvu, nije mogla spavati, budila se usred noći, a čak su joj i članovi porodice poručili da im je ukaljala ugled.

Sve njene objave našle su se pod povećalom pa je bila prisiljen odseliti iz New Yorka i pronaći novi posao. Susrela se i Biddleom koji se javno izvinio zbog retvitanja.

Njena je priča privukla pažnju Jona Ronsona, autora knjige koja se bavi javnim sramoćenjima.

25b9aded00000578-2955322-image-m-7-1424081020764

- Kad sam je upoznao imala je želju hiljadama ljudi objasniti na koji su je način povrijedili i nekako popraviti svoj imidž. No, sad joj je postalo jasno da javno sramoćenje nema veze s njom. Društvene mreže savršene su za manipuliranje našim željama da budemo prihvaćeni, a upravo je to dovelo do ovog, govori Ronson.

- Njeni mučitelji su dobivali pohvale čim su je počeli vrijeđati pa su i nastavili raditi isto. Njihova motivacija bila je ista kao i njena, željeli su pažnju stranaca, dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.