LIFESTYLE

Evropsko-ruski svemirski brod poletio ka Marsu

Korak bliže ka Crvenom planetu

Srna

14.3.2016

Evropa i Rusija lansirale su danas zajednički svemirski brod koji će tragati za životom na Marsu i dovesti ljude korak bliže letu na Crvenu planetu.

Svemirski brod je dio programa "Ekso Mars", koji zajedno realizuju Evropska svemriska agencija (ESA) i Ruska svemirska agencija (Roskosmos).

Raketa "proton", koja nosi svemirski brod, lansirana je iz svemirskog centra Bajkonur, u Kazahstanu, u 10.31 časova.

Šef "Roskosmosa" Igor Komarov izjavio je na konferenciji za novinare da je ovo "samo početak" i da se nada da će uslijediti nove misije na Mjesec i, čak, na Merkur, prenijela je "Raša tudej".

Misija na Mars je dobra prilika da "ostavimo sve probleme na Zemlji i sarađujemo u svemiru", naglasio je Komarov.

Direktor ESA Jan Vorner rekao je da astronauti "ne vide državne granice iz svemira" i da "svemir može riješiti sve probleme na Zemlji".

Svemirski brod "Ekso Mars" preći će skoro 496 milijardi kilometara i stići na odredište u oktobru. U prvoj fazi misije on će tragati za izvorima metana i lokacijom za slijetanje "Ekso Mars" rovera, koji će biti lansiran 2018. godine.

To robotsko vozilo biće opremljeno bušilicom koja će mu omogućiti da probije površinu Marsa.

Dvije faze projekta koštaće 850 miliona evra, a ESA je izdvojila taj novac 2009. godine. Prvobitno je bilo planirano da Rusija obezbijedi samo transportnu raketu, ali je Moskva kasnije insistirala na ravnopravnom partnerstvu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.