LIFESTYLE

Twitter slavi 10. rođendan

Decenija jedne od najpopularnijih društvenih mreža

Autor:(D. K.)

21.3.2016

Prije tačno 10 godina Jack Dorsey, jedan od osnivača Twittera, promijenio je historiju interneta napisavši prvi status na toj društvenoj mreži: "Upravo postavljam svoj twttr". Nekoliko mjeseci nakon njegovog tweeta, servis je postao javno dostupan, a iduće godine, nakon uvođenja "hashtaga", krenula je njegova eksplozija. 

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža osnovana je tačno 21. marta 2006. godine, a danas ima oko 320 miliona korisnika. Zamišljen je kao brza i interaktivna društvena mreža i zbog toga je postao jedno od glavnih mjesta na kojem se uživo prate najveći svjetski događaji.

jack-dorsey

Jack Dorsey: Napisao prvi tweet

Objave od 140 znakova mnoge su potaknule da ga nazovu "SMS-om interneta", a neke od najpopularnijih su one slavnih osoba, poput tweeta Ellen DeGeneres s dodjele Oscara 2014. godine.

Američka voditeljica i komičarka tada je okupila hollywoodske zvijezde i "okinula" selfie koji nećemo tako skoro zaboraviti, a koji je od tada retweetan više od tri miliona puta.

Povodom desetog rođendana, Twitter je objavio kratki video kojim je obuhvatio ključne događaje koji su obilježili njegovu prvu deceniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.