LIFESTYLE

AMOLED ekrani postali jeftiniji od LPTS LCD ekrana?

Informacije objavila istraživačka kuća IHS Technology

(D. K.)

31.3.2016

Ako je vjerovati informacijama koje je objavila istraživačka kuća IHS Technology, proizvodnja AMOLED ekrana postala je jeftinija od LPTS LDC ekrana. Znači li to da će smartfoni i tableti s AMOLED-om biti jeftiniji?

Da, mogli bismo to tako i zaključiti. Ova je analitička kuća izbacila i neke konkretne brojeve. Naime, za smartfon uređaj s ekranom dijagonale 5 inča i HD rezolucije AMOLED ekran košta 14,3$, dok za isti smartfon LTPS LCD ekran košta nešto više, 14,6$.

U toj priči bi dobro mogao profitirati Samsung koji već duže vrijeme u svoje uređaje ugrađuje skuplji AMOLED, tako da bi njihovi uređaji mogli biti i nešto jeftiniji u budućnosti.

S druge strane, ovo je i prilika da i drugi proizvođači ugradnjom AMOLED-a s življim bojama dobiju na cijeni. Do sada je AMOLED uglavnom bio privilegija skupljih smartfona, a sada se možda priča i promijeni.

Ono što krasi AMOLED ekrane je bolja vidljivost na suncu, izražajnija crna boja te manja potrošnja baterije. S druge strane, AMOLED ekrani znaju imati slabije osvjetljenje od LCD-a, a i spomenuta “živost” boja nekim korisnicima može i zasmetati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.