LIFESTYLE

Narukvica zove policiju ako prepozna kućno nasilje

Nove nadogradnje Band Aid aplikacije

(D. K.)

6.4.2016

Band Aid aplikacija koja je predstavljena na Microsoftovom “Hack for Her Hackathon” događanju u januaru, konstantno dobija nove nadogradnje, kako bi postala sve uspješnija u otkrivanju mogućeg kućnog nasilja na osnovu podataka sa senzora Band narukvice.

Aplikacija prati temperaturu kože i ritam otkucaja srca kako bi prepoznala najviše vrijednosti u nivou stresa, čime nastoji doći do zaključka o mogućoj pojavi kućnog nasilja.

U slučaju da podaci dostignu predefinirane vrijednosti, pop-up notifikacija omogućuje osobi koja nosi narukvicu da jednim tapkanjem uputi poziv policiji putem spojenog pametnog telefona. Pored toga, aplikacija prati i podatke o orijentaciji, koji ukazuju da postoji mogućnost da je došlo do pada osobe na pod, pa će upitati korisnika je li se to dogodilo, a ako ne dobije odgovor, u roku od 15 sekundi automatski poziva policiju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Umjesto automatskog pozivanja policije, aplikacija nudi mogućnost da se hitni poziv uputi nekoj drugoj organizaciji ili određenoj osobi čiji broj telefona korisnik dodijeli za slučaj hitnosti.

Microsoft navodi kako će u idućim nadogradnjama aplikacija koristiti i podatke "strojnog učenja" za prepoznavanje one vrste stresa koji ukazuje da osoba treba pomoć, a njen kompleksni algoritam će biti sve tačniji u detekciji.

Pored toga, očekuje se ulazak u partnerstvo s lokalnim centrima za borbu protiv kućnog nasilja, te povezivanje s društvenim mrežama, putem kojih bi se unaprijed moglo otkriti rizik po korisnike i proaktivno izvijestiti o potencijalnom nasilju, te osigurati da osoba uvijek ima na raspolaganju nekoga koga može izvijestiti o kućnom nasilju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.