LIFESTYLE

PROMIJENITE ŠIFRU Hakeri trguju stotinama miliona e-mailova

Pokrenuta istraga

Autor:Agencije

8.5.2016

Ako koristite najveći svjetske e-mail provajdere Google-ov Gmail, Yahoo mail, Microsoft hotmail i Mail.ru, trebalo bi da promijenite šifru pošto su ove kompanije pokrenule istragu nakon izvještaja da hakeri trguju stotinama miliona korisničkih imena i lozinki, prenose agencije.

Kako javlja britanski javni servis BBC, sigurnosna kompanija Holden security je saopštila da je ubijedila hakere da joj predaju bazu podataka za 272 miliona jedinstvenih e-amail adresa, zajedno sa lozinkama koje korisnici koriste prilikom prijavljivanja na veb sajtove.

U zamjenu za te podatke, haker je najprije tražio 50 rubalja (75 centi), ali ih je na kraju predao bez ikakve naknade, nakon što je osoblje Holdena napisalo pozitivne komentare o njemu na jednom forumu, navodi britanski servis.

Hakeri su se, kako navodi, dokopali i stotina hiljada kineskih i njemačkih adresa kao i onih koje, čini se, pripadaju kompanijama iz američkog bankarskog, proizvodnog i trgovačkog sektora.

Holden je prije desetak dana počeo da obavještava kompanije pogođene hakerskim napadom i da im, u skladu sa svojom politikom, vraća ukradene podatke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.