LIFESTYLE

Strožija kontrola developera mobilnih igara u Kini

Svaka igica mora proći kroz proces provjere

(Aj. B.)

6.6.2016

Početkom mjeseca u Kini je stupio na snagu novi, mnogo stroži pravilnik koji se tiče developera igara za mobilne uređaje koji svoje igre žele plasirati na kinesko tržište.

Prema novim pravilima koje je donijela tamošnja Državna administracija za novine, časopise, radio, film i televiziju, svaka igra za mobilne uređaje prije nego što bude dostupna kineskim korisnicima mora proći kroz proces provjere.

Developeri svaku igru moraju poslati na odobrenje nadležnim regionalnim tijelima vlasti najkasnije 20 dana prije planirane objave igre na Internetu.

Radi se o vrlo složenom birokratskom procesu, a regionalne vlasti nakon primitka igre imaju pet radnih dana za njezinu procjenu, svoje mišljenje potom šalju u središnji ured spomenute Državne administracije za tisak, časopise, radio, film i televiziju koja ima još deset radnih dana za konačnu odluku o odobravanju ili neodobravanju pojedine igre, prenosi Bug.hr.

Na kraju se odluka o igri ponovno šalje regionalnim vlastima koje po primitku imaju tri radna dana da obavijeste developere igre o donesenoj odluci.

No ni tu nije kraj cijelog procesa. Ako je igra odobrena, developer ima obvezu sedam dana od njezina objavljivanja ponovno se javiti regionalnim vlastima s novim podacima kao što je datum početka dostupnosti igre te gdje se na Internetu ona može preuzeti.

Ako igra nije plasirana na tržište u roku od 20 dana od datuma naznačenog na prvoj prijavi igre regionalnim vlastima, developeri se također moraju ponovno javiti s razlogom zašto je objava igre odgođena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.