LIFESTYLE

Dostupan Google Chrome 61

Avaz.ba

6.9.2017

Google je upravo objavio novu verziju svog Chrome browsera, koji je dostupan za sve podržane desktop sisteme. Ažuriranje donosi 22 sigurnosne ispravke za najnovije otkrivene ranjivosti.

Trenutna verzija Chrome browsera je 61.0.3163.79, a ispravlja šest ranjivosti visokog prioriteta, koje su otkrili eksterni sigurnosni istraživači, i za koje im je plaćeno po 5000 dolara iz Google Bounty programa.

Pored sigurnosnih ispravki, Google Chrome 61 donosi i nekoliko drugih funkcija i poboljšanja. Tu je opcija za korištenje izvornih kontrola za video, gdje browser automatski proširuje video na pun ekran kada se uređaj rotira.

Pored ovoga, sajtovi se automatski prebacuju iz full sreen moda ukoliko se JavaScript dialog otvori, što je dobro poboljšanje i trebalo bi da blokira ranjivosti i prevare koje korisnicima onemogućavaju da zatvore aplikaciju ili aktivni tab.

Još jedna mogućnost je o dostupnost Device RAM API-ja, što omogućava da sajtovi pristupe sistemskim informacijama kao što je dostupan RAM na uređaju, čime se optimizuju performanse i omogućava bolje iskustvo korištenja browsera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.