LIFESTYLE

Stručni savjetnik za lične finansije u vašem smartfonu

Avaz.ba

18.9.2017

Crnogorski tim stručnjaka koji stoji iza startapa More Money i istoimene aplikacije koja korisniku daje savjete o upravljanju ličnim finansijama, sada je u Varšavi gdje utabava stazu za pozicioniranje na globalnom tržištu.

Tim čine Đuro Stojanović, Bojan TeSić, Blažo Crvenica i Itana Prljević.


DN: Šta je to što tačno radi vaš proizvod i koji ste problem uspjeli da riješite?

Prljević: Upravljanje ličnim finansijama je za većinu ljudi frustrirajući i konfuzan proces. Čekanje u dugim redovima, sve te forme i izrazi koje treba rastumačiti. Pa, ponovo čekanje na prvog slobodnog operatera, i nakon svega nismo uvijek potpuno sigurni da smo izabrali najpovoljniju ponudu. Upravo iz tog razloga se naš tim odlučio napraviti rješenje koje je jednostavno i lako za korišćenje. Koristeći vrlo napredne tehnologije Machine Learning i Natural Language Processing, napravili smo platformu koja omogućava komuniciranje sa korisnikom kroz chat-bot interfejs. Korisnik može tekstualnim porukama ili glasovnim komandama slati upite o uslugama, baš kao da komunicira sa stvarnom osobom. Takođe, chat-bot koristi kameru telefona korisnika kako bi skenirao dokumente i analizirao podatke. Kao rezultat, korisnik dobija savjete baš kao da razgovara sa stručnim savjetnikom za lične finansije.

DN: Konkurencija u Fin-tech industriji je ogromna. Kako planirate da se izborite za sopstveno mjesto pod suncem i šta su vaš aduti na koje računate u privlačenju korisnika?

Prljević: Slična rješenja koja koriste AI (veštačku inteligenciju) već postoje, naravno. To su uglavnom asistenti za lične finansije. Ali, za razliku od konkurencije, More Money predstavlja platformu, na kojoj izuzetno jednostavno možete upravljati kompleksnim AI modulima koji obrađuju tekst, glas i sliku, što je zajedno sa analitičkim delom softvera, čini zaista inteligentnim savjetnikom, a ne samo asistentom.

DN: Da li se servis plaća i koje načine monetizacije ste planirali u budućnosti?

Prljević: Rješenje je namijenjeno B2B segmentu, što znači da je mogu koristiti kompanije za komunikaciju sa klijentima. Platforma je dosta fleksibilna i nudi dva tipa naplate, u zavisnosti od potreba institucije. Jedno je SaaS rješenje u cloud-u, za manja i srednja preduzeća i ono podrazumijeva mjesečnu pretplatu. A za velika preduzeća, koja se brinu za sigurnost i ne žele rješenje u cloud-u, pravimo rješenje na zahtev.

DN: More Money je još jedna uspješna priča sa crnogorske startap scene. Naime, vi ste sada u Varšavi u sklopu tamošnjeg akceleratora i u početnoj ste fazi razvoja startapa. Takođe, More Money je nastavak projekta Moj budžet koji ste počeli da realizujete u Crnoj Gori. Da li sadašnji status neka vrsta potvrde za dobar rad i kvalitet rješenja?

Prljević: More Money je nastao iz Moj budžet projekta, kojim smo htjeli validirati ideju. I, naravno, Moj budžet je projekat koji će imati svoj razvojni put. More Money tim je trenutno u završnoj fazi akceleratorskog programa Huge Thing, u Varšavi. To je program koji svake godine bira 10 startapa iz jedne industrije sa kojima kroz četiri mjeseca akceleracije pomaže startapima da razviju ideju i pretoče je u profitabilan i skalabilan biznis, što smo mi upravo i uspjeli. Za par dana ćemo predstaviti beta verziju proizvoda, već imamo i prve klijente kao i partnerstva, u Poljskoj i SAD, i naravno na domaćem terenu, u Crnoj Gori. Za svaki startup, to je potvrda da je na pravom putu razvoja i podstrek za dalji napredak i razvoj.

DN: Kakva su dosadašnja iskustva sa poljskim akceleratorom i koje sve oblasti finansiraju?

Prljević: Huge Thing je zvanično jedan od najboljih akceleratora u Poljskoj. Prednost rada u njihovom programu je činjenica da je svake godine program usmjeren na konkretnu industriju. Ove godine je to, na našu radost, fintech industrija. Program podrazumijeva nekoliko segmenata koji pomažu razvoju. Jedan su radionice sa mentorima koje se sprovode svakodnevno i služe da timovi unaprijede različite oblasti razvoja biznisa, od stručnih i iskusnih osoba. Drugi dio je povezivanje sa različitim ljudima iz industrije koji mogu biti investitori, savjetnici, partneri ili novi članovi tima. Huge Thing ima sjajan tim koji sve ovo omogućava. A poljski ekosistem ubrzano napreduje i već sada daje dobre mogućnosti za razvoj skoro kao i London ili Berlin, koji se smatraju za najrazvijenije startup ekosisteme u Evropi.

Huge Thing trenutno traži startape za program koji kreće sljedeće godine i svi zainteresovani timovi mogu aplicirati za program do 24. septembra. Više o programu može se pročitati na njihovom sajtu, a zainteresovani mogu kontaktirati i bilo koga od nas, rado ćemo podijeliti iskustvo, pišu Dnevne novine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.