Ko bi rekao: Pala prodaja pametnih telefona

CdM
04.06.2018 12:57

Nakon decenije velikog rasta, tržište pametnih telefona naglo je zastalo.

Istraživanja pokazuju da je prodaja pametnih telefona prošle godine prvi put pala otkad je 2007. predstavljen iPhone, a početni podaci za ovu godinu pokazuju da će doći do daljnjeg usporavanja, prenose svjetske agencije.

Analitičari tvrde kako je za to zaslužno nekoliko faktora, uključujući nedostatak novina koje bi zadivile potrošače, duže korištenje telefona, kao i zbog zasićenja ključnih tržišta, poput kineskog, koja su poticala rast, prenosi CdM.

- Tržište je stiglo do vrhunca, to je suština - tvrdi Bob Odonel (Bob O’Donell), analitičar i konsultant iz kompanije ''Technalaysis Research'', koja se bavi analizom tržišta.

"To zasigurno nije kraj za pametne telefone, to je kraj rasta njihovog tržišta", dodao je.

Do zasićenja je došlo slično kao što se to dogodilo u slučaju tableta i ličnih računara nekoliko godina ranije.

- To ne znači da nije riječ o jakom tržištu, već da prodavači moraju početi drugačije razmišljati - istakao je Odonel.

Prodavači pametnih telefona ne smiju više računati na brzorastuću prodaju i umjesto toga moraju biti kompetitivniji u nadmetanju s konkurencijom, smatraju analitičari.

''Samsung'' i dalje predvodi na tržištu, no prednost te južnokorejske kompanije pred američkim ''Appleom'' se smanjuje. Na trećem mjestu je kineski ''Huawei'', a brzo raste i njihov državni rival ''Xiaomi'', uprkos tome što nije prisutan na američkom tržištu.

NA VRH