TEHNOLOGIJA

Facebook: Napadom je zahvaćeno 50 miliona korisničkih računa

Incident se dogodio 25. septembra, a istraga je još u ranoj fazi

Ilustracija

Večernji.hr

28.9.2018

Facebook je objavio da je 50 miliona korisničkih računa zahvaćeno sigurnosnim probojem.  Riječ je o računima čiji su pristupni tokeni kompromitirani. Facebook je također zbog prevencije resetirao tokene za još 40 miliona računa. 

Iz Facebooka, jedne od najvećih društvenih mreža na svijetu, su rekli kako su njihovi inženjeri otkrili incident koji se dogodio 25. septembra te da je istraga još u ranoj fazi.

 - Shvaćamo ovo vrlo ozbiljno i želimo sve obavijestiti o tome što se dogodilo i potezima koje smo poduzeli kako bismo zaštitili sigurnost ljudi - stoji u priopćenju koje potpisuje Gaj Rozen (Guy Rosen), Facebookov potpredsjednik za menadžment proizvoda. 

Dodaje da su napadači iskoristili slabost u Facebookovom kodu koja je utjecala na mogućnosti View As (Pogledaj kao), koja korisnicima omogućuje da vide kako njihov profil izgleda drugim ljudima.

 - To im je omogućilo da ukradu Facebookove pristupne tokene koje su potom mogli upotrijebili da preuzmu tuđe račune. Pristupni tokeni su ekvivalenti digitalnim ključevima koji ljude zadržavaju logirane na Facebooku tako da ne moraju ponovno unositi šifru svaki put kad koriste aplikaciju - objašnjava Rozen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.