DRUŠTVENE MREŽE Uključili se u borbu protiv širenja lažnih informacija

Nakon linčovanja u Indiji, WhatsApp uveo limit na slanje poruka

Prošle sedmice Facebook je saopćio kako su uklonili 500 stranica i profila

Avaz.ba
21.01.2019 15:04

Ilustracija

Foto: Arhiv

WhatsApp se odlučio uključiti u borbu protiv širenja lažnih informacija te su uveli novo pravilo za sve korisnike, prema kojem jednu poruku možete proslijediti najviše pet puta.

Ovaj su potez prvo uveli u Indiji prije šest mjeseci, nakon niza linčovanja iza kojih su stajale lažne priče koje su se širile preko WhatsAppa. Inače, i tamo se ranije poruka mogla, kao i svagdje, proslijediti najviše 20 puta.

Novo pravilo najavili su u Indoneziji, uoči izbora koji će biti u aprilu. Kako prenosi BBC, WhatsApp je o ovome pisao na blogu (još nije objavljen globalno), gdje su naveli kako su odluku donijeli nakon polugodišnjeg testiranja u toj zemlji.

Kažu i kako je limit na prosljeđivanje poruka značajno smanjio njihovo širenje. Naime, kako u WhatsApp grupi može biti 256 ljudi, jedan korisnik može poruku poslati na najviše 1.280 ljudi umjesto njih 5.120, što je bilo moguće prije.

Inače, prošle sedmice Facebook je saopćio kako su uklonili 500 stranica i profila koje su bile uključene u širenje lažnih vijesti u centralnoj Evropi, Ukrajini i drugim zemljama istočne Evrope.

NA VRH