TEHNOLOGIJA

Mogu vam značajno naštetiti: Četiri stvari koje bi istog trenutka trebali obrisati s vašeg računara

Elektronski izvodi iz banke brišite čim završite s njima jer niko ne treba znati gdje jedete i kako trošite svoj novac

Ilustracija

Avaz.ba

1.2.2019

Stručnjaci tvrde da određene podatke ne biste trebali brisati samo onda kada odlučite prodati ili pokloniti svoj računar.

Ako se neka od ovih stvari nalazi sačuvana u vašem računaru, najbolje bi bilo da je obrišete ako ne želite da upadnete u nevolje.


Brojevi kreditnih kartica

Brojevi kreditnih kartica koji se nalaze na vašem računaru su neke od prvih stvari koje hakeri traže kada se domognu pristupa vašem računaru.

Ovo je problem koji pogađa gotovo sve.

Od senilnog penzionera koji čuva podatke o kreditnoj kartici kako ih ne bi zaboravio, do mladih poslovnih ljudi koji te podatke možda drže u oblaku ili nekoj aplikaciji.

I dok starije osobe mogu prosto izbrisati problematični fajl, u drugom slučaju je potrebno obrisati podate iz aplikacije ili pretraživaču u kojima se čuvaju.


Elektronski izvodi iz banke  

Mnoge banke nam daju opciju da nam izvještaje šalju na mail. Ako ste odabrali tu opciju, sigurno se može desiti da skinete te dokumente na računar i, najvjerovatnije, zaboravite na njih.

Ipak, trebali biste ih obrisati čim završite s njima jer niko ne treba znati gdje jedete i kako trošite svoj novac.


Lični podaci  

Kritični podaci koji se tiču vaših ličnih podataka, kao što su datum rođenja, puno ime, adresa i broj telefona su stvari koje hakeri mogu iskoristiti da naprave lažne profile i ličnosti za svakoga ko je voljan za to platiti.

Ove informacije mogu biti iskorištene i da neko promijeni određene podatke o vama na nekim servisima i tako vas bukvalno zbaci iz njih.

Najbolje bi bilo da obrišete sve podatke tog tipa.


Slike

Slika vrijedi hiljadu riječi, ali i hiljade maraka u rukama cyber-kriminalaca.

Vrlo lako se može desiti da neko iskoristi podatke i detalje sa slika kako bi "ukrao" vaš identitet i napravio ozbiljnu štetu na internetu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.