TEHNOLOGIJA

U ne tako dalekoj budućnosti komunicirat ćemo telepatijom

Postavlja se pitanje kakvu ćemo cijenu morati platiti za to. Ilustracija

Avaz.ba

14.9.2019

Naučna fantastika često preduhitri klasičnu nauku, pa ono o čemu čitamo u knjigama ili gledamo na filmovima postane stvarnost tek za koje desetljeće. No, jedna od stvari koju često gledamo u takvim filmovima - telepatija odnosno komuniciranje mislima - mogla bi uskoro postati moguća.

Britanska nezavisna naučna akademija ''The Royal Society'' objavila je zanimljiv pogled na "iLjude", odnosno povezivanje ljudi i kompjutera. 

Kako ističu, neuralna sučelja, koja brišu granice između uma i mašine, imaju "nevjerovatan potencijal" transformirati način na koji koristimo tehnologiju, ali i komuniciramo jedni s drugima.

Kao primjer navode nedavno predstavljen Neuralink Elona Maska (Musk), koji želi povezati ljudski mozak i umjetnu inteligenciju, ali i Facebook, koji radi na razvoju uređaja pomoću kojeg bismo mogli "tipkati mozgom". Međutim, ističu i kako je ta tehnologija još na samom početku - slično kao što su to bili kompjuteri 70-tih godina prošlog stoljeća.

Neuralna sučelja u budućnosti bi mogla igrati veliku ulogu u medicini, posebno u liječenju bolesti i stanja u kojima je mozak oštećen ili lošije radi.

- No, takva sučelja pružaju i mogućnosti koje su nam danas teško zamislive - slično kao što je to bio pametni telefon prije nekoliko desetljeća. Ona mogu osigurati bolje zdravlje, bolje pamćenje, koncentraciju, zdravije starenje, ali i svijet u kojem vlada bolja saradnja - ističu iz ''The Royal Society'' i dodaju kako bismo, zahvaljujući takvim sučeljima, svi mogli biti povezani u svojevrsnu društvenu neuralnu mrežu pomoću koje bismo mogli komunicirati mislima.

Iako će nam tehnologija, bez sumnje, omogućiti da u budućnosti zaista postanemo bolji, postavlja se pitanje kakvu ćemo cijenu morati platiti za to.

Upozoravaju kako bi "zajednička saradnja" s jedne strane mogla osigurati napredak čovječanstva, ali s druge mogla ugroziti pojedinca i njegovu privatnost. Jer ako svi budemo povezani, šta sprečava kompanije, vlade ili nekog trećeg da "prisluškuje" misli pojedinca?

- Neuralna i moždana sučelja mogla bi u pitanje dovesti samu srž onoga što znači biti čovjek - upozoravaju iz ''The Royal Society'' i predlažu da se o bilo kakvoj tehnologiji koja bi imala takav utjecaj u budućnosti vodi otvorena javna rasprava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.