GOOGLE

Ažuriranje za Chrome bi moglo produžiti radni vijek baterije laptopa do dva sata

Google je uspio da uštedi do dva sata baterije na laptopima u testu sa 36 otvorenih tabova u pozadini i jednim praznim prednjim tabom.

Google je uspio da uštedi do dva sata baterije na laptopima u testu sa 36 otvorenih tabova u pozadini. Ilustracija

Avaz.ba

7.7.2020

Chrome još uvijek ima reputaciju pretraživača koji troši dosta memorijskih resursa, posebno ukoliko korisnik ima veliki broj otvorenih tabova. Međutim, Google želi da ispravi ovaj problem.

TheWindowsClub je otkrio eksperimentalnu funkciju u Chrome 86 verziji, koja smanjuje utrošene resurse tako što gasi nepotrebne JavaScript tajmere i trekere kada se tab nalazi u pozadini (poput onih koji provjeravaju poziciju skrolovanja). U odgovarajućim situacijama, očekuje se da bi ušteda mogla biti značajna.

Prema navodima, Google je uspio da uštedi do dva sata baterije na laptopima u testu sa 36 otvorenih tabova u pozadini i jednim praznim prednjim tabom. Ušteda resursa nije bila toliko očigledna tokom reprodukcije YouTube videa, ali je intenzivniji test i dalje dodao oko 36 minuta dodatnog vremena.

Ova opcija je dostupna samo u ranim Chrome 86 buildovima, za desktop i mobilnu verziju platforme. Ne postoje garancije da će biti spremna na vrijeme kako bi se primijenila u novoj stabilnoj verziji Chromea, a također postoji mogućnost i da bude u potpunosti odbačena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.