LIFESTYLE

Mafijaši zaboravili omertu, svi na Facebooku

Ni kriminalci ne odolijevaju životu na mreži

Redakcija

12.8.2014

 

Ne tako davno, svaki mafijaš poštovao je zakon šutnje od kojeg je zavisilo njegovo preživljavanje. Za novu generaciju mafijaša, međutim, ovakav način života je nepojmljiv.

Bernardo Provencano (Provenzano), legendarni "bos svih bosova" sicilijanske Koza Nostre, doveo je ovaj kodeks do savršenstva. Optužen za ubistvo 1963. godine, uspio je izmicati vlastima 43 godine prije nego što je uhapšen 2006. u svom rodnom gradu Korleoneu, koji je Kopolin gangsterski ep "Kum" proslavio u svijetu.

Provencano, danas 81-godišnji starac na doživotnoj robiji, uspio se održati na čelu zloglasne kriminalističke organizacije zahvaljujući "omerti" - mafijaškom zakonu šutnje, i davanju naređenja ručno pisanim, šifriranim porukama, tzv. "picinima", koje su dostavljali njemu najodaniji saradnici.

Za novu generaciju mafijaša, međutim, ovakav način života je nepojmljiv.
Oni se vole razmetati parama. Nove vođe imaju jedva završenu srednju školu, ali znaju kako kreirati izmišljen identitet na Facebooku i koriste društvene mreže da bi uputili prijetnje, prodali drogu i tražili reket.

Nino Spanjuolo (Spagnuolo), 30-godišnji šef Kamore u mjestu Kastelamare di Stabija, blizu Napulja, sebe je predstavio kao biznismena na svojoj Facebook stranici koju je ispunio glamuroznim ličnim fotografijama i slikom torte s dva pištolja od čokolade.

Kada je upucan u nogu, u jednom napadu prije dvije godine, upotrijebio je Facebook da bi zahvalio rodbini na podršci i uputio upozorenje svojim neprijateljima: "Oko za oko, zub za zub. Bez milosti za one koji su ti nanijeli zlo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.