Zanimljiva studija: Otkrivena tajna vode koju pijemo i u kojoj se kupamo!

Važan korak naprijed u potrazi za životom na drugim planetima

(A. Vr.)
28.09.2014 21:23


Ako je vjerovati fascinantnoj novoj studiji, neke od molekula vode koju pijemo i u kojoj se kupamo stare su više od 4,6 milijardi godina - što je starije i od Sunčevog sistema.

Naučnici MIT-ja napravili bateriju s tekućim užarenim metalom

- Naši rezultati pokazuju da je značajan dio vode u našem sunčevom sistemu, dio temeljnog sastojka za očuvanje života, stariji od Sunca, objasnio je koautor studije, naučnik s Carnegie instituta za znanost u Washingtonu, Conel Alexander i dodao da to znači da bi međuzvjezdani, organski bogati led vjerovatno trebao biti prisutan u svim mladim planetarnim sistemima, piše Huffington Post.

Studija sugerira da je, obzirom da dio vode na Zemlji dolazi iz međuzvjezdanog prostora, velika mogućnost da voda iz međuzvjezdanog prostora postoji i u drugim planetarnim sustavima.

- To je važan korak naprijed u našoj potrazi za sazanjem postoji li život na drugim planetima, objasnio je koautor studije Tim Harries, izvanredni profesor astronomije na sveučilištu Exeter u Engleskoj.

Naučnici su do zaključka došli pomoću računarnih modela dizajniranih da simuliraju evoluciju planetarnog sistema kojem je originalno nedostajo deuterij, oblik teškog vodika koji se nalazi u nekim molekulama vode.

Modeli su pokazali da su razine deuterija koje sada postoje u Zemljinim vodama previsoke da bi nastale nakon formiranja Sunca.

NA VRH