LIFESTYLE

Nevjerovatno šta je rendgen otkrio u nozi ovog čovjeka!

Četiri je godine raspadnuti crv boravio u zglobu jednog Sudanca

(A. Vr.)

12.12.2014

Rendgenska snimka pokazala je da se u tijelu jednog muškarca nalaze dezintegrirani dijelovi metar dugog crva.

Četiri je godine raspadnuti crv boravio u zglobu jednog Sudanca koji se doselio u Austraiju. 38-godišnji migrant iz Sudana koji živi u Melbournu, nije imao pojma da je u tijelu imao parazita koji jede meso, piše Daily Mail.

Ostaci dugog Gvineja crva otkriveni su rendgenom u bolnici St Vincent u Sydneyju. Muškarac koji je stigao u Australiju prije četiri godine, liječniku se obratio žaleći se na nateknutu i bolnu nogu.

Liječnik dr. Jonathan Darby objasnio je kako je rendgen pokazao dva dijela sklupčanog crva. Rekao je da je stvorenje vjerovatno umrlo i počelo se raspadati u tijelu pacijenta.

Obično crvi žive u crijevima, a ulaze u tijelo kroz zagađenu vodu. Izjedu meso i izađu kroz plik u koži.

- Cijeli proces može potrajati godinama. Crv može sjediti u tijelu živ nekoliko godina ili umrijeti, raspasti se i potom uzrokovati probleme u području u kojem je uginuo kao što je to bilo slučaj kod našeg pacijenta, rekao je dr. Darby.

Gvineja crv život započinje u mikroskopskoj ličinki dovoljno maloj da stane u vodenu buhu koja voli živjeti po bazenima te ući u usta plivačima. Tako vodena buha dospije u želudac gdje ju uništi želučana kiselina, no Gvineja crv preživi i počinje rasti.

Godinu dana nakon infekcije, crv postiže punu veličinu, odnosno dugačak je kao trogodišnje dijete. Tada crvu ljudsko tijelo postaje premalo i želi van te dođe do površine kože i uzrokuje mjehur koji je popraćen povišenom tjelesnom temperaturom.

Crv to 'namjerno' radi jer želi da čovjek svoje tijelo uroni u vodu. Kada čovjek uđe u vodu, crv počinje izlaziti iz mjehura, ostavljajući za sobom u vodi tisuće ličinki koje zatim jedu vodene buhe....i sve počinje ispočetka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.