LIFESTYLE

SKANDALOZNO Starije osobe u "prilagođenim stanovima" vezane za krevet i zaključavane

Izazvao veliku medijsku pažnju

(Mi.K.)

18.2.2015

Više desetina starijih osoba koji su u Tokiju živjeli u stanovima koji su trebali biti prilagođeni njihovim potrebama, godinama su bili zlostavljani, priznali su u srijedu gradski dužnosnici, potvrdivši skandal koji je na površinu izbacio svu bijedu u kojoj životari dio starijih samačkih osoba u japanskim velegradovima.

Gradske vlasti naredile su spornim pružateljima usluga njege da prestanu zlostavljati starije osobe smještene u trima zgradama u kojima su inspektori pronašli oko 130 žrtava protupravnog zatočenja.

Inspekcija utvrdila da su vezani za krevete i zaključavani u sobe.

- Nakon medijskih napisa u novembru, proveli smo inspekciju i utvrdili da je osoblje koje pruža njegu redovno vezalo za krevete ili zaključavalo u sobe između 130 i 150 starijih korisnika inkrimiranih stanova - rekao je jedan dužnosnik.

- Te su metode primjenjivane iz medicinskih razloga, a nije se provjeravalo jesu li stvarno potrebne - dodao je.

- Bilo nam je teško provoditi nadzor jer ti objekti nisu službeno registrirani kao domovi za starije osobe, nego su vlasnici tvrdili da su ih iznajmljivali kao klasične stanove - pokraj kojih se nalaze institucije za pružanje njege, rekao je taj dužnosnik.

U Tokiju ima najmanje 25 objekata takvog tipa.

Skandal je izazvao veliku medijsku pažnju u Japanu, gdje pitanje brige za starije osobe postaje sve važnije s obzirom na činjenicu da je stanovništvo sve starije i da su mladi naraštaji sve manje skloni poštovanju tradicionalnog modela koji nalaže da se djeca brinu za svoje roditelje u vlastitim domovima.

Prema statističkim podacima, već sad je više od četvrtine od ukupno 127 miliona Japanaca starije od 65 godina, a te bi dobi do 2050. trebalo biti 40 posto stanovništva, prenosi "Index hr".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.