LIFESTYLE

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA JOSIPA BROZA Donosimo vam vjenčani list Tita i Jovanke Broz!

Svoje sudbonosno "da" izrekli prije 53 godine

Autor:(D. K.)

27.2.2015

Prošlo je 53 godine otkada su svoje sudbonosno "da" na tajnom vjenčanju u Iloku, u vili Dunavka, rekli Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević. O ovom svečanom činu malo se zna, a Telegraf.rs ekskluzivno je objavio vjenčanicu koja se godinama nalazila u Titovom arhivu i koja do sada nikada nije bila objavljivana.

U Iloku je na tajnom vjenčanju 15. aprila 1952. godine sklopljen brak između Srbijanke Jovanke Budisavljević (28) i Hrvata Josipa Broza Tita (60). Ovaj brak sklopljen je u potpunoj tajnosti i pred očima malog broja ljudi. Matičar na vjenčanju bio je izvjesni Momir Jovanović, kumovi su bili Aleksandar Leka Ranković i Ivan Gošnjak.

vjencani-list

Muzej istorije Jugoslavije

Da se ne zna mnogo o samom Titovom i Jovankinom vjenčanju rekao je muzejski savjetnik i kustos Muzeja istorije Jugoslavije Momo Cvijović.

Prema njegovim riječima, kada su kustosi istraživali dokumentaciju za izložbu "Velika iluzija", shvatili su da Josip Broz Tito, koji je inače nekoliko sati provodio gledajući filmove, baš tog 15. aprila odgledao samo jedan, i to francuski film iz pedesetih godina koji se zove "Jedan dan u životu Laponaca".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.