LIFESTYLE

NEVJEROVATNO Radnici protiv Applea podigli zajedničku tužbu: Tretiraju nas kao kriminalce

Na kraju radnog vremena obavezno pregledanje torbi i ruksaka

(J. Be.)

21.7.2015

William Alsup, savezni sudija, prihvatio je jučer zajedničku tužbu djelatnika Appleovih trgovina protiv njihovog poslodavca. Prodavači jednog od najskupljih proizvoda, ali i zaposlenici najprofitabilnijeg svjetskog proizvođača mobitela ogorčeni su jer ih se, kako tvrde, tretira kao kriminalce. Svakog dana zadržava ih se na poslu i po 20 minuta duže, sve dok zaštitari ne pregledaju sve do jednog radnika kako bi se uvjerili da niko ništa nije ukrao, piše Insurance journal.

- Neki zaposlenici kažu kako su na kraju smjene morali tražiti voditelja trgovine po prodajnom mjestu, a zatim čekati da završi sa svojim poslom kako bi im pregledao stvari. U trgovinama gdje bi im torbe i ruksake pregledavali zaštitari, morali bi pričekati dok isti bude slobodan.

Ostaju na poslu i do 20 minuta duže

Govore kako su često morali čekati i po 20 minuta, dok voditelji trgovina ustraju na tvrdnji da je to trajalo tek nekoliko sekundi.

Odluka o pokretanju tužbe odnosi se na 12.400 zaposlenika Applea u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Sudski zapis kaže kako se od djelatnika traži da otvore sve svoje torbe, ruksake, kovčege i ženske torbice, kao i sve moguće unutarnje pretince kako bi se torbe pregledale u cijelosti.

Ukoliko sam djelatnik posjeduje neki od Appleovih proizvoda, uspoređuje se serijski broj s ličnom evidencijom proizvoda. 

Zadržavaju Appleove proizvode zaposlenika kako bi usporedili serijske brojeve

Ako se pronađe neki sumnjivi predmet, Apple će zadržati taj predmet dok se sa sigurnošću ne utvrdi da pripada zaposleniku. Ko odbije pregled, može dobiti otkaz.

Djelatnici Appleovih dućana još su 2012. poslali e-mail direktoru firme Timu Cooku i žalili su se kako se radnike tretira "kao kriminalce".

Prvi sudsko ročište je zakazano za 25. januar naredne godine pred saveznim sudom u San Franciscu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.