LIFESTYLE

Bunker bogataša: U planini sakrili najmanje 10 milijardi dolara u bitkoinima

Bitkoin bunker

Express.hr

16.5.2018

Iza teških vrata i betonskih tunela skrivaju se računarski serveri, spojeni s ničim, u kojima se nalazi ''ključ'' velikog digitalnog bogatstva. 

Argentinski poduzetnik Vences Kasares (Wences Casares) proveo je proteklih nekoliko godina uvjeravajući milijardere i milionere iz Silicijske doline da je bitkoin valuta budućnosti, koju i oni trebaju imati, a kako je najbolji čovjek za njeno čuvanje upravo on. 

Njegov start-up Xapo izgradio je veliku mrežu podzemnih bunkera, trezora, za čuvanje bitkoina na pet kontinenata, uključujući i jedan koji se nalazi u nekadašnjem švicarskom vojnom bunkeru. 

Xapo je poznat po svojoj dugoj listi klijenata i velikoj brizi o sigurnosti, no i dalje nije poznato koliko digitalnog novca se nalazi u njihovim bunkerima. 

Njihovi klijenti reći će da je riječ o oko 10 milijardi dolara u bitkoinu, no teško je znati njegovu pravu vrijednost, s obzirom na to da cijena bitkoina varira. 

U njihovim rukama se tako nalazi ključ za oko sedam posto svjetskog tržišta bitkoina. To je izuzetan podatak za firmu ''staru'' samo četiri godine koja, prema tim procjenama, ima više depozita od 98 posto od 5.670 banaka u SAD.


Čuvari svjetske ''love'' imaju posebnu regulaciju. Njihova švicarska posla nadgleda Financial Services Standards Association, koja provjerava članove da bi saznala odgovaraju li njihovim strogim pravilima protiv pranja novca. 

Usluga američkim klijentima omogućena im je i kroz korporaciju iz Delawera, koja je registrirana pri američkoj Treasury Department’s Financial Crimes Enforcement mreži, a licencirana je u nekoliko država. 

Povjerenje je Kasares - poduzetnik poznat po nadimku Patient Zero, koji je pobudio interes Silicijske doline za bitkoin - zaradio među svojim sljedbenicima i velikim investicijskim firmama kao što su Grayscale i CoinShares. 

- Oni koji sami nemaju ključeve digitalnog bogatstva, ključeve su predali u ruku Xapa. Nema tog novca zbog kojeg bi ga čuvao u banci - rekao je Rajan Radlof (Ryan Radloff) iz CoinSharesa, koji u njihovim trezorima skriva više od 500 miliona dolara vrijednih bitkoina. 

Lista njihovih podržavatelja, milijardera, uključuje i LinkedIn, s njihovim suosnivačem Rejdom Hofmanom (Reid Hoffman) na čelu i bivšim Vol Strit trgovcem Majkom Novogracom (Mike Novogratz), koji je trenutno u procesu kreiranja svoje trgovačke banke kriptovaluta. Oni predviđaju da će bitkoin ostati tu zauvijek, a njihov najveći strah je - njegova krađa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.