BIBLOS

Libanci napravili "Feničanski brod" od 50.000 plastičnih boca

Fena

21.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Foto: AFP

Brod u feničanskom stilu napravljen od plastičnih boca isplovio je u nedjelju ujutro iz luke Biblosa prema Bejrutu, u okviru ekološke inicijative Društva ''Chreek'', u saradnji s Libansko-američkim univerzitetom, kampusom Biblos i općinom Biblos.

U kulturno-ekološkom događaju učestvovali su generalni direktor ministarstva kulture Ali Samad, koji zastupa ministra kulture Gatasa Kurija (Ghattas Khoury), gradonačelnik Džbeila Visam Zarur (Jbeila Wissam Zaarour), predsjednik Libansko-američkog univerziteta Džosef Džabra (Joseph Jabbra) i čelnik društva ''Chreek'' Džordž Gafari (George Ghafari), skupa sa zvaničnicima libanskog Crvenog križa i civilne zaštite, studentima fakulteta i građanima Biblosa.

Zarur je opisao inicijativu kao "ekološki simbol jer je brod napravljen od 50.000 plastičnih boca i ima za cilj podići svijest o opasnosti od otpada, pored kulturnog simbolizma koji otjelovljuje feničanski brod.

Zarur je nazvao plovilo "Feničanski brod" zbog njegovog simboličkog značaja, hvaleći napore društva ''Chreek'' i studenata univerziteta koji su neumorno radili na tom projektu.

Govoreći o ciljevima inicijative, Zarur je kazao da je namjera projekta privući pažnju na ekološku štetu izazvanu nesortiranjem otpada, posebno plastičnog koji se ne raspada u prirodi, i oživljavanje historije feničanskog Libana, koji je bio čuven po proizvodnji brodova, doprinoseći razvoju civilizacije, prenosi libanska novinska agencija NNA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.