ISPOVIJESTI

Nakon 40 godina progovorio posljednji pravi mafijaš Čarls Hejger: Uživao sam u ubijanju kao pravi ovisnik o drogi

Čikago: Stari tip mafijaša počeo izumirati

Avaz.ba

18.7.2018

Čarls Hejger (Charles Hager), posljednji pravi čikaški mafijaš, iako se plašio da će i sam skončati poput svojih žrtava, uživao je u svom životu, upoređujući ga s ovisnošću. On je, naime, godinama bio blizak saradnik poznatog čikaškog mafijaškog klana Chicago Heights Crew.

Mozak operacija

Danas ima 70 godina, a sa svojom pričom odlučio je izaći sada, iako se iz aktivnog mafijaškog života povukao još prije 40 godina. Kaže, svi su drugi mrtvi pa neće nikoga cinkati, što je inače najvažniji zakon njegove generacije kriminalaca. Hejger je bio mozak svih operacija, a vodio je i niz svojih privatnih uspješnih poslova.

Kao lojalni član mafije u zatvoru je proveo pet godina za zločin koji nije počinio, ali mu nije padalo na pamet da cinka osobu koja je bila kriva. Osuđen je za smrt šefa, mafijaškog bossa koji je povezivan s najvišim američkim krugovima tog vremena, čak i sa samim predsjednikom Džonom Kenedijem (John Kennedy).

 Postao utajivač

Ne skriva da je tokom bogate kriminalne karijere bio uključen u cijeli niz aktivnosti. Krenuo je kao obični pomoćnik, zatim je postao utajivač. Lomio je koljena, mrskao lobanje i ubijao kada je trebalo. No, kako ističe, u njegovo su vrijeme ubijani samo oni koji su i sami pripadali mafijaškim krugovima, za razliku od danas, kada bande više ne poznaju značenje riječi čast. Umiralo se i tada, ali s dobrim razlogom.

Iako se svakodnevno bojao da će i sam skončati kao jedna od njegovih žrtava, uživao je u svom životom. Upoređuje ga s ovisnošću, ali ustrajava na tome da su droge mafijašima u to vrijeme bile zabranjene. Bilo je alkohola, bilo je igara na sreću, ali ne i droga. Kada su one došle na tržište, njegov se svijet promijenio. Stari je tip mafijaša počeo izumirati. Danas više ne postoji.

 Izvukao se nakon zatvora

O svojim je iskustvima s mafijom napisao knjigu. Rad na njoj započeo je još u zatvoru, ali je s objavom čekao dok svi uključeni ne umru. No, upravo ga je to vrijeme u zatvoru natjeralo da se zamisli nad svojim životnim izborima. Odlučio je da novac nije vrijedan njegovog života. Nakon što se vratio iz zatvora, ušetao je u središte mafijaškog ogranka, predao pištolj i rekao neka s njim čine šta žele, ali da on više ne može. Obećao je da nikad neće nikoga izdati i nekim je čudom poživio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.