JEZIVO Htjela je izvršiti samoubistvo

Novinarka provela 15 mjeseci u zarobljeništvu: Silovali su me svaki dan

alo.rs
10.08.2018 10:25

Foto: Ilustracija

Amanda Lindaut napunila je 26 godina kada je odlučila da ode na put u ratom razorenu zemlju na istoku Afrike 2008. godine. Tamo je oteta, zajedno s tadašnjim momkom, fotografom Najdželom Brenanom (Nigel Brennan).

Njihovi otmičari, naoružani kalašnjikovim, tražili su njihovim porodicama oko milion i po eura za otkup, uz prijetnju kako će, u suprotnom, da im odsjeku glave.

Deset godina kasnije Amanda Lindaut je riješila da govori o ovom događaju. 

- Sjećam se da sam najprije pomislila - možda je ovo samo pljačka. Čak sam i naivno mislila da pričom mogu da se izvučem iz svega - rekla je ona.

''Kanadska i australska vlada ne plaćaju otkupe. Ja dolazim iz siromašne porodice, a ni Najdželova porodica nije bogata. Tada sam shvatila da je to tek početak'', ispričala je.

U sljedećih 15 mjeseci par je doživljavao svakodnevna premlaćivanja, izgladnjivali su ih, a nakon što su ih razdvojili, počeo je pravi pakao za Amandu Lindaut.

- Silovali su me na dnevnom nivou. Bilo je užasavajuće. Kako je vrijeme prolazilo, uvjeti su bili sve gori - priča novinarka.  

Ona je ranije radila u Bagdadu i Afganistanu, pa joj nasilje svakakve vrste nije bilo strano. Međutim, ovo je bilo neizdrživo. 

- U jednom trenutku sam pomislila kako ću da uzmem žilet, prerežem sebi vrat i završim ovu muku.

Međutim, tada je ugledala prizor zbog kojeg je odustala od ove namjere.

- Dok je svitala zora, nešto mi je privuklo pažnju. Ugledala sam ptičicu kako veselo skakuće i pomislila da je to znak. Ta ptica je bila glasnik. Odustala sam od toga. Želja da sebi oduzmem život je nestala i nikada se više nije vratila. Nevjerovatan osjećaj preplavio je moje tijelo. Odlučila sam da preživim bez obzira na sve i rekla sam samoj sebi: Ponovno ću biti slobodna i ponovo ću vidjeti svoju porodicu - prisjeća se Lindaut.

Konačno, poslije 460 dana zatočeništva, par je pušten nakon što su njihove porodice nekako uspjele da sakupe novac za otkup.

- Prošla sam nevjerovatno putovanje. Vidjela sam najgore od ljudi, da bih vidjela i najbolje od ljudi. Australci koji uopće nisu poznavali Najdžela i mene skupili su novac za našu slobodu - istakla je ona. 

U junu je Ali Omar Ader, čovjek koji je organizirao otmicu, osuđen na 15 godina u kanadskom zatvoru. Na suđenju je Amanda Lindaut svjedočila i otkrila kako se i dalje budi noću i ima noćne more.

- Godinama nisam mogla da vjerujem da sam napokon slobodna. I dalje sam mislila da sanjam i da ću da se probudim okovana lancima u mračnoj sobi - rekla je ona.

Novinarka je napisala knjigu o svemu što je prošla, kao i njen tadašnji momak, s kojim više nije u dobrim odnosima.

Oglasi

NA VRH