OTKRIVENO Istraživanje portala "Channel Mum"

Sve više žena postaje ovisno o kućnim testovima za trudnoću

Javlja se kod žena koje se bore s neplodnošću ili imaju takvu historiju bolesti u porodici

Index.hr
07.10.2018 22:44

Foto: Arhiv

Neke žene će odmah proslaviti pozitivan test na trudnoću, dok postoje one koje će ga ponoviti i nekoliko puta prije nego što sretne vijesti podijele s bliskom osobom.

Istraživanje portala "Channel Mum" otkrilo je da čak 62 posto žena ponavlja test nakon što ugleda drugu crticu, iako su prilično skupi. Ovaj trend portal naziva ovisnošću o testovima za trudnoću.  Anketa je provedena među 1.435 mama u Velikoj Britaniji, a otkrila je da će sedam posto žena ponoviti testiranje i do deset puta, dok će jedna od 20 žena učiniti to 16 ili više puta kako bi bila sigurna da je trudna. 

Dr. Tomas Molinaro (Thomas Molinaro), koji se bavi ženskim reproduktivnim zdravljem, kaže kako mnoge žene žele biti sigurne da su trudne prije nego što vijest podijele s bliskom osobom.

- Za mnoge žene je put do trudnoće dug i emocionalan. U većini slučajeva, postoji samo nekoliko simptoma rane trudnoće i žene ponavljaju testiranje kako bi se uvjerile da su i dalje trudne - kaže ljekar.

Neke žene, pak, smatra dr. Molinaro, u testovima vide dublje značenje.

- Neke vjeruju da tamnija linija znači da trudnoća prolazi dobro, dok svjetlija može biti znak prijetećeg pobačaja. Niti jedan scenarij nije tačan i pacijenti ne bi trebali temeljem boje linija sami donositi zaključke - smatra.

Takozvana ovisnost o testovima za trudnoću javlja se, kaže, kod žena koje se bore s neplodnošću ili imaju takvu historiju bolesti u porodici.

- Borba s neplodnošću je emocionalan proces i svakog mjeseca te žene pokušavaju detektirati ovulaciju, planiraju odnose i onda dvije sedmice čekaju prije nego što se jave ljekaru. Mogućnost korištenja kućnih testova skraćuje im period čekanja i nadaju se da će ranije uočiti trudnoću. Zbog negativnih testova često su shrvane - pojašnjava dr. Molinaro i savjetuje ženama da se pokušaju suzdržati od čestog testiranja.

- Kućni testovi osnažuju žene da razumiju tijelo i pokušaju prepoznati kada bi mogle biti trudne. Mjeseci negativnih testova mogu imati dramatičan utjecaj na kvalitetu života žena, posebno onih koje se bore s neplodnošću. Posjeta stručnjaku za reproduktivno zdravlje može pomoći da žena smanji teret težnje za trudnoćom i, nadamo se, skrati vrijeme do začeća.

NA VRH