OPTUŽBE

Poljak spavao u šupi i jeo hranu kojoj je istekao rok trajanja

Gazdarica mu zabranila da razgovara sa susjedima

Šupa u kojoj je rob živio. Independent

Avaz.ba

3.11.2018

Britanska policija uhapsila je Pritpan Bining (Binning, 56) i njenog supruga Palvindera (54) pod optužbom da su u šupi na imanju četiri godine držali roba, poljskog državljanina. Muškarac je otišao u dom zdravlja i ispričao da je godinama prisiljen da radi za imućni britanski par, koji mu je, zauzvrat, davao hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Spavao je na plastičnoj ležaljci za sunčanje u betonskoj šupi, bez grijanja i bez toaleta. Uposlenici doma zdravlja o svemu su obavijestili policiju, a par je uhapšen nakon racije u kući, vrijednoj 1,2 miliona funti, u uglednoj četvrti Čilvort, u blizini Sauthemptona.

- Na kraju vrta nalazi se betonska šupa, unutra je apsolutno ledeno, nema kreveta ni sanitarnih uvjeta, nema zahoda. U 21. stoljeću niko ne bi smio živjeti u takvim uvjetima - rekao je Toni Birn (Tony Byrne), istražitelj ureda koji se bavi zaštitom radnika od zlostavljanja (GLAA).

Rob je za njih godinama obavljao građevinske i ostale poslove, a gazdarica mu je zabranila da razgovara sa susjedima. Susjed para potvrdio je da je vidio čovjeka koji radi u dvorištu. Dodao je kako je šokiran optužbama na račun susjeda, kazavši da su mu djelovali kao ljubazni ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.